Политически проксита пак яхнаха общественото недоволство, за да атакуват прокуратурата


Познатите вече организатори на протестите отпреди избора на Иван Гешев за главен прокурор, в лицето на „Правосъдие за всеки“ и група безработни от БОЕЦ, отново ще се събират пред Съдебната палата в София

Политически проксита, безработни адвокати и професионални протестъри, гравитиращи около олигархичните кръгове от подсъдими и обвиняеми пред българското правосъдие, отново стягат редиците си за събрание пред Съдебната палата в София в атака на държавното обвинение.

Става дума за популярните около платените протести против избора на главния прокурор Иван Гешев организации „Правосъдие за всеки“ и БОЕЦ, за които е публична тайна, че са свързани и се финансират от олигарха Иво Прокопиев и банкера-беглец Цветан Василев. Сега, групата професионални протестъри, които са известни с непоносимостта си към всеки главен прокурор на държавата, отново цитира името на Гешев като „враг номер 1“ и се заканва, че ще организира протест в петък с искане за оставката му и тези на членовете на Висшия съдебен съвет.

Организацията на дейността им по традиция се осъществява през социалната мрежа Фейсбук, а призивите им са вече баналните и добре познати фрази за „изгонване на мафията от съдебната система“. Под мантрата за „всевластния главен прокурор“  и раздаването на „медийно правосъдие“ въпросните групи очевидно очакват да се качат на гърба на общественото недоволство от социалното неравенство и политиките на правителството, като използват този заряд, за да се опитат за пореден път през улицата да осигурят индулгенция за спонсорите си.

Историята от последните им опити за подобно улично правосъдие обаче помни тоталният им неуспех в опитите за дискредитиране на държавното обвинение и пълен блокаж на дейността му по осигуряване на справедливи наказания за олигарсите и „бизнесмените“, които ги предвождат.

В призива на организаторите на протеста цитираните цели всъщност не са и особено добре маскирани, тъй като за пореден път се говори за „промени в Конституцията“ и мечтаното от тях извеждане на прокуратурата от съдебната система и подчиняването й на собствените им интереси. Подобни тези и цели всъщност съвсем не са нови, а се повтарят периодично през няколко месеца от идеолозите им през шепа протестъри на площадите или в отбрани по интереси медии.

„Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, сега е моментът да си върнем държавата, премахвайки Каскета на задкулисието!“, признават откровено политическите окраски на акцията си и желанието за овладяване на съда и прокуратурата за собствена употреба от „Правосъдие за всеки“.

Коментари