ПОЗОР! Оскверниха паметника на цар Самуил


Вандали заляха с боя прожекторите, осветяващи паметника на цар Самуил в София.
По-малко от седмица, след като беше официално открит паметникът на цар Самуил в центъра на София вече е поруган. За това алармира гражданския комитет „За София“, цитиран от mediapool.

Посегателството е извършено в петък вечерта. Прожекторите, които осветяват новия паметник са били залети с черна боя.

Възприемаме това като посегателство върху този паметник„, посочват от гражданската организация, които категорично не приемат „всякакви форми на вандализъм върху паметници„.

Има законови начини за изразяване на гражданска позиция. В случая скандалното е това, че се посяга не върху монумент, който има политическо значение, а върху паметник на безспорна фигура в българската история„, се казва в съобщението на „За София“.

Гражданският комитет призовава към нетърпимост по отношение на всякакви подобни прояви.

СДВР и компетентните органи да установят извършителите с помощта на записите от охранителните камери в района на паметника и те да понесат своята отговорност спрямо закона, настояват от гражданския комитет „За София“.

Паметникът на цар Самуил бе открит на 8 юни  в присъствието на много държавни лица начело с президента Росен Плевнелиев.

Светещият взор на цар Самуил срещу слепците раздели обществото на тези, които одобряват и на тези, които не харесаха решението на автора на скулптурата.

Спорът в медиите донесе популярност на творбата, като млади и стари се фотографират пред него за спомен.

Паметникът получи положителни оценки в западната ни съседка Македония, където също има монумент на българския владетел.

Коментари