ПОЗИЦИЯ на групата съветници на БСП в ОбС-Троян


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Вече година в троянския Общински съвет работи странно политическо съдружие. Тук в една група са драматично разделилите се ДПС и ДОСТ. Ако някой доскоро си е мислил, че в нашата община ВМРО и „Избор за Троян“ са непримирими врагове – греши.  Двете политически формации стоят в непосредствена близост в Общинския съвет и ако не излъчват взаимна любов, то демонстрират завидно съ-гласуване. Най-странно, разбира се, е политическото съдружие на ДПС с представителите на партиите от Патриотичния фронт. В Троян патриотите и техните основни политически опоненти са в пълно единомислие и винаги гласуват еднакво.

Всички тези формации се ръководят не от ГЕРБ, а от председателя на групата му г-н Марин Радевски. В изминалата една година г-н Радевски често говореше от името на всички тези партии в първо лице единствено число, като спонтанно заявяваше как ще гласуват, какви позиции ще заемат, какво ще направят. Въпросните съветници безропотно изпълняваха волята на лидера си. Гласуваха автоматично, без какъвто и да е опит за обсъждане на проблема, без размисли за последствията от едно такова гласуване.

Ако гражданите на Троян си мислят, че на местните избори са гласували за ВМРО, за „Избор за Троян“ или за ДПС, трябва да знаят, че са сгрешили, защото те са гласували за г-н Марин Радевски. Всеки, който поне малко следи работата на Общинския съвет, може да си отговори на въпроса защо това е така. Едва ли този отговор е свързан с общи идейни или партийни тези на мнозинството съветници от ГЕРБ, ВМРО, ДПС и „Избор за Троян“.

Защо този модел на работа е вреден за жителите на община Троян?

Защото политическите комплекси от загубата на местните избори и нездравата демонстрация на власт, са водещ аргумент при вземането на решения в Общинския съвет.

Примери колкото щеш. Да си припомним по-фрапиращите – драматичния избор на Председател на ОбС и опитът за участие на общински съветници в комисиите по ЗОП. На последното заседание на ОбС г-н Радевски лично предложи трима от седемте члена на комисията за избор на управител на Общинска фирма, като на мястото на юриста на Общината със солиден опит и доказани познания включи юриста на фирмата си с 18 дни юридически стаж.

Формира се нездрава политическа среда, която убива демократичните традиции на Троян и обезсмисля усилията на много общински съветници, работили за Троян в последните 10 години.

При избора на председатели на постоянните комисии на ОбС за пръв път не бе запазено основното съотношение между отделните политически сили, представени в съвета. При равен брой общински съветници ГЕРБ оглави 3 от 6-те постоянни комисии на ОбС, а БСП – 1.

Съвсем наскоро, малко преди Петковден – празника на Троян, бе направен опит да се отхвърли предложение за удостояване на СУ „Васил Левски“, институция със 100-годишна гимназиална история, с почетен знак „Златен герб“ само защото то бе внесено от групата съветници от БСП.

Троянският политически живот днес се базира на лъжи и опити за дискредитиране на авторитети.

Няма да се връщаме към предизборната кампания за местни избори 2015 г., най-арогантната за целия период на демократичните реформи.

На заседанията на постоянната комисия по „Бюджет, финанси и икономика“ се сипят обиди и необосновани обвинения срещу служители на общинската администрация.

Декларацията на „Избор за Троян“, прочетена от общинския съветник Иванка Църова на 14-тото заседание на Общинския съвет (27.10.2016), е изпълнена с лъжи, от които даже някои общински съветници от групата се засрамиха.

Лъже се и в излязлата през изминалата седмица позиция на ГЕРБ за сваляне на политическото доверие от Кмета на Старо село. Общинската администрация няма никаква вина по случая. Средствата за асфалтиране на спорната улица са от предвидените в бюджета разходи за текущ ремонт, с които се разпореждат кметовете на села.

Решенията в този ОбС на практика се налагат от един човек. Това, за съжаление е днешната троянска „демокрация“. Но дали този стил е породен единствено и само от политически комплекси и реваншизъм?

Тревогата ни от подмяната на вота на гражданите на Троянска община от последните местни избори, от задушаването на демокрацията в Общинския съвет, от профанизирането на троянския политически живот се споделя от много граждани. Безспокои ни факта, че за тази тревога се говори шепнешком и със страх. Троян е град, в който винаги е имало уважение към демокрацията, в който политическия и личностен морал са били на почит. Ние няма да се откажем да ги отстояваме. Вярваме – заедно с гражданите на Троян.

 

Коментари