Поетът Харалан Недев – една любов към България


На Благовещение поетът Харалан Недев спази собствената си традиция да отбелязва  рожден ден с премиера на  книга. 85-годишнината му бе по-специална –   литературно-концертна вечер в залата на Община Троян.. Участваха  Вокална група „Надежда” и хор „Старопланинско ехо” от Габрово, които изпълниха 15 песни по стихове на Хари. Техен композитор е диригентът на формациите Стефка Карапенева, която  изпя солово любимата си песен „Храм е планината”.  Композиторката сподели, че в репертоара си имат над 30 песни по стихове на Харалан Недев. Не е изненадващо, че един от специалните гости на вечерта – съдията в Хага Димитър Гочев в качеството му на председател на Сдружението на туристическите хорове в България в края на вечерта връчи на поета почетен знак „Филип Аврамов” за текстове на планинарски песни. „Цяла България пее неговите песни”, подчерта Димитър Гочев.

Вечерта започна с патриотична песен на деца от Вокална група „Славейчета” при Общинския педагогически център с ръководител Таня Генова. После водещата Вихра Петрова представи накратко виновника за тържеството – с 52 години трудов стаж, от които 10 – в мините. Вече 30 години свързан с Троян. Автор на 47 книги – стихове, проза, епиграми, афоризми. Стихове от най-новата книга– „За теб, Българийо, с любов” , прозвучаха в изпълнение на автора и на неговата житейска спътница Стефка Тилева. „Вярвам в Доброто на родината”, заяви Хари Недев след последното стихотворение. Такова бе и посланието му накрая, когато благодари на всички:  България въпреки заговорите е в ново Възраждане. „Вярвам в България. Вярвайте и вие!”, заяви поетът.

Много ласкави думи на обич и признателност се чуха в празничните адреси и поздравления – от кмета Донка Михайлова, която му връчи почетна грамота и подчерта, че троянци го обичат, от читалищата в Троян и Априлци, където често гостува, от тамошния литературен клуб „Рицари на светлината”, от Общинския комитет „Васил Левски” в Троян и от Дружеството на троянските писатели. Литературният критик доц. Ивайло Христов каза, че рядко е виждал така безкористно отдаден на литературата човек в това комерсиално време.

Коментари