Подпукаха кмета, назначил братовчеда на Явор Божанков


Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков (издигнат от „Пряка демокрация“), който назначи за свой заместник първия братовчед на червения депутат от ПП-ДБ Явор Божанков, е на прицела на Комисията за противодействие на корупцията.

На 24 ноември 2023-а, две седмици след клетвата като кмет, Рашков, вече в качеството си на градоначалник, подписва договор за покупко-продажба на общински имоти с фирмата, представлявана от майка му.

Същата фирма, на която той е бил съдружник и управител до 16 ноември 2023 г. С това нарушава чл. 77, ал. 3 от ЗПК – че няма право да се разпорежда с общинско имущество в полза на дружество, управлявано от свързано с него лице.

Иначе за пред народа кметът се обявява против статуквото и пуска редица сигнали, вкл. до прокуратурата, за нередности, извършвани от бившия кмет.

Преди да яхне властта Рашков е имал бизнес за производство на дрехи за износ.

През ноември миналата година братовчедът на червения депутат – 32-годишният Даниел Божанков, парашутира като заместник-кмет с ресор „Бюджет, финанси, икономическо развитие и международни отношения“ в община Горна Оряховица.

Коментари