Подписката за референдум на „Шоуто на Слави” влиза в Народното събрание


Днес, 8 февруари, понеделник, в 15:00 часа представители на Инициативния комитет на Референдум „Шоуто на Слави” и на Гражданско движение „ДНЕС” ще внесат в Народното събрание подписката за свикване на национален референдум.

Събирането на подписите стартира на 10 ноември 2015 г. с шест въпроса, целящи промяна на политическата система:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В инициативата се включиха всички структури на Гражданско движение „ДНЕС“, стотици доброволци и граждани от цялата страна.

Пълномощници на Инициативния комитет за цялата страна са областните координатори на Движение „ДНЕС“, което е основен партньор на инициативата.

Инициативният комитет на „Шоуто на Слави” и „ДНЕС” събраха необходимия брой подписи! Точният им брой ще бъде обявен най-късно довечера в „Шоуто на Слави“.

Източник: http://dnes-bg.org/

Коментари