Повелителят на опорките

Прокопиев се крие с фейкове за Пеевски. Хвърля медийни димки, за да разсее вниманието от делото, по което е подсъдим


Зад кампания от фалшиви новини подсъдимият олигарх Иво Прокопиев се опитва да заглуши всяка информация около започналото дело за аферата „EVN“. За разградския бос, който е подсъдим заедно с двамата бивши министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков за продажбата на остатъчния дял на държавата в ЕРП-то, истината няма значение. Верен на принципите си, той щедро ръси опорки и разчита не само на верните си пионки да ги  приведат в действие, но и на цял отбор помагачи, също толкова зависими, колкото и неговите слуги. Дребни изпълнители на поръчки, които зависят от благоволението на подсъдими олигарси. Хора, слугуващи на персони, натрупали богатството си с нечестни прийоми. Моралисти без лична хигиена и морал.
Бърз преглед в изданията на разградския бос показва, че иначе представящите се за „честни и независими“ медии послушно „пропуснаха“ да съобщят на читателите си, че босът им е завлякал със стотици милиони държавата и гражданите й. Забравете за етични кодекси и професионализъм, когато опорките заиграят. Прокопиев е като кукловод, който дърпа конците на марионетките си. И като вентролог, който говори, без да си отваря устата. Циркаджийските му номера правят впечатление, но дори за най-непредубедения читател е ясно, че по заръка на големия шеф се търсят спешно поводи за пренасочване на вниманието на аудиторията. А също така и мишени, които да бъдат бомбардирани с фейкове, за да може началникът да има време да реагира и да планира ходовете си.
В същото време, в опит да вдигне медийна пушилка, зад която да прикрие ужасяващите факти, които излизат по делото, Прокопиев и машината му за лъжи, начело с флагмана „Капитал“ извадиха старото си оръжие – манипулацията срещу вечния враг на задкулисието Делян Пеевски. Депутатът и издател на „Телеграф медиа“ е обичайният заподозрян за всяко зло у нас, именно заради лъжите, които Прокопиев и останалите олигарси-издатели сипят срещу него. Така в последния брой на „Капитал“ се появи статията озаглавена „Касата на олигарсите“ с главен герой Българската банка за развитие. В обширния материал, традиционно атаките започват още от първото изречение, където неизменно присъства името на Пеевски. А опорките, по които той е атакуван са колкото стари, толкова и лъжливи.
Първата е, че Българската банка за развитие финансирала косвено фирми, свързани с издателя на „Телеграф медиа“ „преди и след колапса на КТБ“. Това е класическа опорка на Фабриката, опровергавана не еднократно с доказателства. Многократно са публикувани документи, доказващи, че семейството на Пеевски навремето е имало кредити към КТБ, които е погасило ефективно – т.е. с истински пари, а не с финансови врътки. Лесно проверим е и друг факт – след като мустакатия аферист Цветан Василев ограби трезора и забегна в Белград, нашият издател не е имал никакви дела свързани с активи на банката.
Явно за да наваксат норматива си от дневни фейкове за Пеевски, марионетките на Прокопиев използват случая в един текст да пуснат всичките си опорки срещу него. Втората лъжа е свързана с опорката за курорта „Слънчев ден“, според която фирма близка до нашия издател искала да купи комплекса от Георги Гергов. За първи път тази фалшива новина бе лансирана още през октомври от друг сайт на олигархията – „Фрогнюз“ на агент Академик Огнян Стефанов. Когато Прокопиев е в творческа безизходица, явно нарежда на хората си да отварят Търговския регистър и на случаен принцип да натискат върху някоя фирма, която веднага се приписва на Пеевски, а целта на манипулациите му е да хвърля прах в очите на обществото като отвлича вниманието от собствените си интереси и афери.
Задължително в текста присъства и третата опорка на прокопиевата пропаганда срещу Пеевски – за „Булгартабак“, примесена с пришити на Пеевски интереси към строителни фирми. Проверки в регистрите на страната доказва, че още през 2016 г. издателят на „Телеграф медиа“ е продал миноритарния си дял от 5% от холдинга и оттогава няма нищо общо с тютюневото дружество. По схемата „Пеевски е виновен“ пък Фабриката за фалшиви новини често удря неудобни за олигархията строителни фирми, нарочвайки ги за „близки до Пеевски“, за да манипулира обществото и да изкарва нашия издател собственик на едва ли не всяка фирма в страната.
Целта на поредния фалшив пасквил срещу Пеевски е обществото да не чуе ужасяващите факти, които излизат по делото „EVN“. Сделката за електроразпределителното дружество е и една от най-скандалните афери на прехода, която дори съперничи на костовата бандидтска приватизация, при която „Кремиковци“ бе продаден за 1 долар, а „Балкан“ на цената на един апартамент. Именно по време на тази приватизация пък Драгалевския лаборант дари протежето си Прокопиев с „Каолин“ и „Дамяница“.
По отношение на EVN вече стана ясно, че Прокопиев е подбудил бившия вицепремиер Симеон Дянков да разпореди „Булброкърс“ да направи незаконна оценка на държавните акции в дружеството. Така Прокопиев, който е собственик на въпросната фирма, се оказа истинският кукловод на Дянков в далаверата с EVN. По изчисленията на прокуратурата щетата за бюджета е над 20 млн.лв. Освен глоба от 3 до 5 хил.лв. И лишаване от права Прокопиев и Дянков може да отнесат до 10 г. затвор, а Трайков до 12 г. Триото е на свобода с мярка за неотклонение „подписка“. От тази сделка като посредник обаче Прокопиев прибра в джоба си близо 1,3 млн.лв.
Освен по аферата за EVN, разградския олигарх е изпратен на съд и за пране на пари (виж карето), за тази му афера пък на него и жена му Галя Прокопиева бе наложен запор на дружествени активи за 200 млн.лв.
Разградският олигарх Иво Прокопиев бе подведен под наказателна отговорност за пране на пари. Това бе второ обвинение срещу него, след аферата EVN. От прокуратурата стана ясно, че разследването е стартирало като проверка за евентуални „престъпления по служба, извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново“. По-късно стана ясно, че делото е прераснало в разследване на пране на пари, „касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“. Така Прокопиев отговаря пред Темида в качеството си на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД. Сигналът за новото разследване пък дойде от Комисия „Антикорупция“, която поиска запор за близо 200 млн. лв. върху имуществото на Прокопиев и фамилията му. След като съдът уважи иска и реши да блокира имането на разградския бос, пред Темида беше внесен и иск за конфискацията му в полза на държавата, тъй като е придобито незаконно.
Коментари