Пестициди убили всяко 10-о пчелно семейство


Близо 10 % от пчелните семейства във Варненско са загинали през тази пролет, вследствие на отравяне с пестициди.
Това съобщи Атанас Каракашев, председател на Областната пчеларска организация във Варна, цитиран от „Фокус“.„Загубата все пак е много по-малка от предходни години”, каза Каракашев. Според него държавата трябва да намери начин да ограничи обработването на насажденията с химикали.

Арендаторите продължават да пръскат своята реколта с препарати, които са с по-дълъг карантинен срок и по-голяма концентрация на инсектицидите”, посочи Каракашев. Той разясни, че сега е преминало пръскането на рапицата и житото. По негова информация има арендатори, които използват по-малко средства, за да обработват културите си и използват препарати, които са много по-евтини, но по-токсични и с по-дълъг карантинен срок.

Тези пестициди са забранени в много други страни, но тъй като са по-евтини продължават да се използват от много от родните арендатори.

Атанас Каракашев поясни, че земеделските култури трябва да се пръскат в несветлата част на деня или привечер, за да може на другия ден, след напичане на слънцето и излизането на пчелите да е преминал карантинния срок. При въздушните пръскания над черешовите насаждения, възниква опасността да се отнесат пестицидите от вятъра към цъфтящата растителност.

Каракашев подчерта, че проблемът не е в спазването на съществуващите наредби за пръскане в определени часове от деня, а в това, че една част от арендаторите се опитват да заобикалят правилата и да хитруват.

Коментари