Певците от „Локомния хор“ на гости на Троян


На 8 април в 17:30 чaса в културно-информационния център в град Троян ще бъде открита изложба на известния иконописец Мирослав Вълев, пред ставил своя изложба в побратимения с Троян френски град Перн-ле-фонтен.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на община Троян и със съдействието на сдружение „Посока Европа“, партньор на комитета за побратимяване от Перн ле фонтен. Художникът ще покаже снимки, запачетали срещите и пътуванията му в Прованс и прекрасния френски юг.

Специални гости на откриването ще бъдат певците от „Локомния хор“ от Перн ле фонтен, които за трети път посещават града ни.

През 1994, Кристиан Верморел, учител по история на културата в Аграрната Гимназия в Карпантра, поставя с учениците от 12 клас спектакъла „Дървото на песента“, за да бъде представен в Квебек. За да финансира този проект, спектакълът е бил представен многократно в областта Прованс. Така се ражда „Локомият Хор“ и оттогава не е перкъсвал дейността си. Сега той наброява 48 члена. Името му „Локом“ идва от факта, че хористите не са приети в хора само според това дали имат добър глас, но най-вече според това, дали имат навици в кухнята и в дегустацията. Всяка репетиция завършва с бюфет. „Локомият Хор“ не е традиционен хор, а по-скоро обединение на хора с вкус към популярната песен, които обичат да пеят, но и също така, които карат другите да запеят.

„Локомият хор“ има връзка с България: посрещал е ученици от Хасково, Троян и Разград.

Коментари