Панаир на занаятите в троянското село Орешак


панаирЗа поредна година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ Община Троян и Националното изложение в Орешак организират традиционния панаир на занаятите. Той ще се проведе от 13 до 16 август и освен предмети на народните художествени занаяти, ще предложи и практични стоки за бита. Посетителите ще могат да се насладят на българска кухня и музика в прохладните бирарии, а за най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони. Организаторите са осигурили пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни.

В парка на Националното изложение ще бъдат организирани арт ателиета на някои от характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография, в които всеки ще може сам, но под ръководството на вещи майстори, да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.

За първи път е изготвена и карта на панаира, която ще бъде поставена в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир. На картата са обозначени възможностите за паркиране, различните обособените зони за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътят на литийното шествие от Манастира до параклиса.

В неделя (16 август) от 12.00 часа в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения  на “младите майстори” – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за трета поредна година в края на юли.

Патриархът ще отслужи света литургия в Троянския манастир

успениеНа 15 август – храмовия празник на Троянския манастир  „Успение на Пресвета Богородица“ – ще бъде отслужена Божествена света литургия от Негово Светейшество българския патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира.

Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.

В деня на църковния празник официално стартира и благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на намиращия се близо до манастира скит „Св. Никола”.

Коментари