Пакистан изхвърли като мръсен парцал „Отворено общество“ на Сорос от страната


Пакистан е разпоредил на най-малко 10 финансирани от чужбина неправителствени организации да бъдат закрити, включително фондацията, основана от милиардера и филантроп Джордж Сорос, съобщава агенция „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Пакистанските власти предприеха крути мерки срещу местни и международни неправителствени организации през последните години, обвинявайки някои от тях в използването на тяхната работа като прикритие за шпионаж.

През януари властите разпоредиха на около десет организации, работещи по проблемите на жените и правата на човека да прекратят дейностите си. Представител на Пакистанския хуманитарен форум, който представлява 63 международни хуманитарни организации, заяви, че вътрешното министерство е изпратило на 10 от неговите членове „писма за отхвърляне“, което означава, че техните молби за регистрация са били отхвърлени.

От форума не са уточнили за кои 10 организации става въпрос, но две международни организации – пакистанският клон на фондация „Отворено общество“ на Сорос и ActionAid, заявиха, че им е наредено, че трябва да затворят врати.

„Отворено общество“ в Пакистан са похарчили 37 млн. долара за грантове и помощи от 2005 г. насам.

Източник: БЛИЦ

Коментари