Очаква се около 4000 педагози да напуснат


Над 3,2 млн. лева трябва да даде държавата за плащане на обезщетения на учители от училищата и детските градини. Причината – голяма част от училищата и детските градини се очаква да бъдат преструктурирани. А голяма процент от педагозите – пенсионирани.

Все още няма точната им бройка, но ще са около 4000. През есента ще има нова порция педагози, които трябва да прекратят трудовите си правоотношения по възрастов показател. Вече влизаме в поредица от години, в които ще има масово пенсиониране на учители, пише „Труд“.

Средната възраст на гилдията е 55 години и се очаква до 10 години повече половината от 90 000-те педагози да напуснат. Тревожното е, че едва 3% от учителите са на възраст около 29-30 години. Очаква се училищата по-масово да обявят кампании за свободни работни места. Но това ще се случи най-рано в края на юли и началото на август. Много от училищата пестят, като наемат пенсионери повторно на работа с мотива, че няма млади кандидати.

Парите са по националната програма за оптимизация на училищата, а плащането обхваща периода от последните два месеца на миналата година и първите четири и половина на тази.

Основният ресурс ще е за покриване на задълженията при пенсионирането. Според новите разпоредби педагозите вземат не по 6, а по 8 заплати при навършването на годините, напомниха финансисти. За първи път в групата са включени и преподавателите от детските градини. Предвидени са и около 31 000 лева за закриването на училища в страната. Най-много от парите са за региона на Кърджали. Учебните заведения там вече са затворени и плащанията са за приключване на дейностите

Източник: БГНЕС

Коментари