Официално отвори врати „болницата на бъдещето” „Света Марина” в Плевен


С тържествен водосвет, отслужен от Плевенския митрополит Игнатий, в деня на Света Великомъченица Марина официално беше открита Многопрофилната болница за активно лечение „Света Марина” в Плевен.

Официални гости на събитието бяха Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан, народни представители, Президентът Георги Първанов, представители на БАН, Областният управител на област Плевен Ралица Добрева, ректорът на Медицинския университет – Плевен, проф. д-р Славчо Томов, Председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, Кметът проф. д-р Димитър Стойков.

IMG 9940 „Новата болница вписва Плевен сред европейските градове, които могат да се похвалят с най-модерно технологично лидерство в областта на медицината. Медицинското заведение ще даде на хората от Северна България, а и от цялата страна, достъп довисококвалифицирани специалисти, получили признание не само у нас, но и в чужбина.
Болницата „Св. Марина” ни показва, че можем да сме в крак с лидерите в различните области на науката, че върховите технологии могат да дойдат и в България, стига да заложим на професионализма, експертността и високия морал, подчерта председателят на парламента», каза в приветствието си г-жа Цецка Цачева. Тя подари на съоснователите на болницата проф. д-р Григор Горчев и инж. Валери Карааргиров икона с лика на Света Богородица.

„Откриването на многопрофилната болница за активно лечение „Света Марина” е повод за гордост не само за нас, жителите на Плевен, а и за всички българи. Защото днес официално отваря врати не само нова модерна високотехнологична болница, а уникална болница на бъдещето.

Като лекар и кмет на Плевен съм изключително удовлетворен, че „Света Марина” е първата и единствена в своята област с най-ново поколение оборудване, с шестте си високотехнологични операционни зали, с перфектната си информационна система и организация на работа и най-вече с елитния си международноизвестен и признат екип, без който би било немислимо качеството на лечение и грижа, които се предлагат тук.

Със сигурност това е една сбъдната мечта с неизмерим обществен ефект както за създателите и работещите тук, така и за цялата система на здравеопазване у нас.

Несъмнено новият болничен комплекс е една смела и значима стъпка в утвърждаването на Плевен като водещ съвременен европейски университетски център, отстояващ авторството си на едни от най-иновативните постижения в медицинската наука и практика в широк мащаб.

„Света Марина” е и един достоен щрих в облика на Новия Плевен, който с партньорството на държавната, местна власт и нарастващия интерес на родни и чуждестранни инвеститори става все по-видим и реален. Всичко това е повод за оптимизъм, че Плевен не само изправя глава, а и уверено тръгва по пътя на своето израстване като модерен европейски град.

st2Изказвам благодарността си лично на проф. Григор Горчев, на съоснователите и целия екип на „Света Марина” за достойнството да останат тук и да посветят таланта, професионализма и усилията си на престижа на нашия град и страната ни!”, приветства от своя страна проф. д-р Димитър Стойков, който също подари икона на съоснователите на „Света Марина”.

Коментари