Офисите на евродепутата Илхан Кючюк с инициатива в Международния ден на майчиния език

Денят бе отбелязан в София, Бургас, Шумен, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Видин


София, 21 февруари 2018 г. – Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк и екипът му отбелязаха Международния ден на майчиния език в различни български градове.

По време на организираната от тях инициатива сътрудници и колеги на евродепутата раздадоха информационни материали, посветени на опазването на езиковото и културно многообразие по света, и запознаваха хората с историята на датата 21 февруари.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за първи път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Запазването и съхраняването на близо 7000 езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Според организацията всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие , но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковитe и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог.

На 21 януари 1952 г. в Дака, столицата на днешен Бангладеш, са убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си бенгалски език.

„66 години по-късно от дистанцията на времето сякаш разчитаме, че обществото ни е достатъчно узряло, за да не допусне никога подобно нещо. Така ли е наистина? Достатъчно толерантни ли сме и зачитаме ли правото на другия да се изразява на своя роден език? Пазете своя език! Не позволявайте той да се превръща в език на омразата, а го направете мост към останалия свят! Езикът е богатство. Нашият език е нашата история, настояще и бъдеще“, каза Илхан Кючюк.

Наскоро председателят на Младежко ДПС анонсира и подкрепата от страна на организацията за Мinority Safepack – инициатива, която цели да насърчи ЕС да подобри защитата на правата на гражданите на ЕС, които принадлежат към различни национални и езикови малцинства в рамките на ЕС. Членове и симпатизанти на Младежко ДПС ще се включат активно в събирането на един милион подписа от цяла Европа. След като бъдат събрани, ще бъде внесена петиция до Европейската комисия, която, от своя страна, да стартира съответната законодателна процедура.

 

Коментари