От Мила Воденичарова: Кръжок по керамика СЕКТОР АРТ към НГПИ ,,Проф . Венко Колев” – гр. Троян


През изминалата учебна година ( 2015/2016) в НГПИ ,,Проф . Венко Колев” – гр. Троян стартира нов творчески проект СЕКТОР АРТ. В Троян той се състои от два кръжока – по керамика, с преподавател Мила Воденичарова, както и по илюстрации и шити детски кукли, с преподавател Нина Донковска. Организира се от Център АЛОС, които не само финансират случващото се, а и успешно участват с изработените от учениците произведения в различни базари и фестивали в София и страната. Този кръжок успешно прродължава да развива своята художествена дейност и през тази година, като непрестанно се разширява откъм участници идеи и артистична творческа продукция

art2СЕКТОР АРТ е създаден в подкрепа на младите автори, като им помага да достигнат първата си публика и да реализират произведенията си на пазара. Идеята на тази инициатива е учениците да добият реална представа за своите възможности извън рамките на училището, също за вкуса и нуждите на пазара за изкуство. Цените на изделията се формират като за уникати с художествена стойност, които се различават от масовите производства. Реализираните средства се разпределят на 60% за младите автори и 40% предимно за материали за следващите занимания в ателиетата.  Целта е учениците да добият опит, кураж и мотивация, за да продължат да се занимават с изкуство. Резултатът е, че броят на учениците, които искат да участват в кръжока (в извън учебно време) нарасна – около 25-30 човека и той ще продължи да функционира.

Тук е момента да споделим и как стартираме годината извън рамките на училището: Ученици от нашите ателиета и от подобни от още четири художествени училища в страната представиха своя продукция в Берлин на изложба в Берлинския културен институт и в прочутия Базар Берлин (Bazaar Berlin) от 16 до 20 ноември 2016 г. Предколедното изложение Bazaar Berlin в германската столица, събра през тази година представители на шейсет и пет държави от петте континента. Традиционно то представя уникални и екзотични произведения на изкуството от целия свят. Започнал през 1962 година, този панаир, известен и като Import Shop Берлин, превръща германската столица в глобален пазар за локални стоки. Тазгодишното издание събра около 40 000 посетители. Българското представяне бе организирано от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС в рамките на инициативата СЕКТОР АРТ – специално създаден бранд в подкрепа на ученическото творчество. Бяха показани произведения на младите артисти от ателиетата СЕКТОР АРТ ПО дърворезба, керамика, текстил, детски играчки, рисунки и скулптури. Участваха творби на възпитаници от Националните гимназии за приложни изкуства „Свети Лука“ – София, „Тревненска школа“ – Трявна и „Проф. Венко Колев“ – Троян, Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и Професионалната гимназия по каменообработване – Кунино.

Отчетен е положителен интерес към произведенията на учениците. Последвали са покани за представяния в Милано, Париж и други европейски градове. Център АЛОС продължава да търси и развива партньорства в подкрепа на младите български художници.

Участието на СЕКТОР АРТ в Bazaar Berlin и изложбата в Българския културен институт се състоят благодарение на партньорството на организацията „Шар Жар“, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”за 2016 г. и Фондация „Америка за България“. 

 

Мила Воденичарова, преподавател по Керамика в НГПИ “Проф. Венко Колев” – Троян

Коментари