Отровата на “Черния лебед”


Година и половина – почти толкова време мина, откакто родната Темида носи във везните си срамното минало на съпругата на председателя на Върховния касационен съд и издателка на немскоезичния жълт пасквил „Виртшафт Блат“ Елисавета Панова.

 

Толкова време мина, откакто обществото разбра, че Черния лебед е станал причината през лятото на 2016 г. името на Лозан Панов да не бъде одобрено като кандидат за президент на олигархичния кръг около разследвания олигарх Иво Прокопиев.

 

През този времеви период се намери достоен български съдия, който на базата на доказателствата и фактите потвърди наличието на “сблъсък” между Елисавета Панова, наречена от провалилия се правосъден министър Христо Иванов Черен лебед, и органите на МВР, иначе казано – името на жената на председателя на ВКС фигурира в информационните масиви на МВР като лице с криминални прояви. Разбра се също така, че Панова е била обект на проверка и заради нерегламентиран достъп до банковите сметки на първия си съпруг, непосредствено след неговата кончина. Самата Панова обяви себе си за жертва на работата на втория й съпруг – Лозан Панов, но това изобщо не й попречи да пусне “отворено писмо” до медиите, в което

 

нападаше и обиждаше с махленски изрази върховни съдии,

 

членове на Висшия съдебен съвет, политици и медии.

 

Оказва се, че това далеч не е всичко. Защото напоследък ставаме свидетели на невиждана по размерите си циничност, пълно отсъствие на морални задръжки и най-вече – унижаване на институциите, призвани да въздават правосъдие. Няма как да бъдат определени по друг начин ситуациите, при които дъщерята на обвинен за фалита на четвъртата по големина банка и за ръководител на организирана престъпна група се явява автор на сърцераздирателни съчинения с елементи на разсъждение в подкрепа на председателя на Върховния съд на страната, а собствената съпруга на “съдия № 1” да отвръща на жеста, като от своя страна дава трибуна на защитната пледоария на укриващия се от българското правосъдие подсъдим. Радосвета Василева и Бети Панова са оформили забележителен тандем – докато дъщерята на Цветан Василев блогърства в защита на Лозан Панов, жената на същия публикува статии в издавания от нея немскоезичен вестник, изготвени под диктовката на банкера беглец.

 

Какво може да е по-цинично от това ли?

 

Може би единствено да видим как Цветан Василев и Лозан Панов заедно обсъждат изхода на делото за фалита на КТБ на по чаша уиски в Белград.

 

И докато есето на Радосвета Василева за печалния председател на ВКС e наивен опит за интерпретация на неудобни за Цветан Василев факти, то сътвореното от Елисавета Панова в юлския брой на немскоезичния вестник “Виртшафтсблат” поставя остро въпроса за тоталната липса на интегритет у Лозан Панов да продължава да заема един от най-високите постове в съдебната система у нас.

 

По всичко личи, че Черния лебед е забравил как доскоро ръководителят на ВКС и тя самата градяха образи на мъченици на борбата за съдебна реформа. Защото Бети вече атакува – от първа до последна страница на немскоезичния вестник, пълен с “опорките” на Цветан Василев. Точно така, статии-пасквили, писани от доверения чирак на фараона – Мирослав Иванов, представящи гледната точка на виновния за фалита на пирамидата КТБ, са преведени на немски език, има дори и авторски коментар на самата Панова.

 

Разбира се, не е пропуснат и “обичайният заподозрян” – депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е превърнат в основна мишена на публикациите на г-жа “Черен лебед”. Същата, която само преди няколко месеца се жалваше от публикации в изданията на парламентариста. И ако това вече не изненадва никого, то звучи абсурдно, когато четем от страниците на изданието на жената на председателя на ВКС материали срещу антикорупционната политика на държавата, в частност срещу новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество. Още повече, че Бети Панова не го прави от принципни съображения, а от изцяло личен интерес. Лозан Панов води дело срещу КПКОНПИ в качеството й на приемник на Сметната палата в частта за публичните декларации заради наложената му санкция от 1000 лв. за неспазването на изискването на закона и неподаването на имуществена декларация за 2016 г. Българска иновация при конфликта на интереси – първият сред съдиите ползва съдебната система, за да атакува акт на независим държавен орган, уличил го в нарушение, а жена му уронва авторитета на същата институция, като пуска манипулативни материали срещу нея, ползвайки получен като наследство от първия й брак вестник с немскоезична аудитория.

 

Разпръсквайки отрова срещу неудобните за Лозан Панов

 

представители на държавната власт, Бети Панова прави индиректно признание, че стои зад друг пасквилен вестник – “Прас Прес”. Първата страница на немскоезичната малотиражка е гарнирана с драсканица на отдавна изгубилия ореола на независим творец – карикатуриста Христо Комарницки. Сякаш за да потвърди това, което отдавна се говори във вестникарските среди – за топла връзка между Елисавета Панова и авторите на затихващия “Прас Прес”. Дали пък Черния лебед ще отговори подкрепя ли обидните драсканици по адрес на представители на политическия и юридически елит в страната, дали им е предоставила материални активи или им е оказвала финансова подкрепа, за да стимулира така атаките срещу правителство, парламент, прокуратура и всички неудобни за Панов институции или техни ръководители?

 

Във всяка една цивилизована държава пасквилният брой на издавания от Елисавета Панова “Виртшафтсблат” би предизвикал публичен скандал. Не толкова заради безвкусните драсканици по адрес на премиера, изписаните неистини срещу депутат, разпространяването на манипулации срещу антикорупционната агенция, а преди всичко заради откритото лобиране в полза на подсъдимо лице от жената на председателя на Върховния съд. Та нали точно този съд ще трябва окончателно да реши делото за фалита на КТБ с основен подсъдим Цветан Василев, за имиджа на когото днес се грижи най-близкият човек до т.нар. “съдия № 1”. Разтворила “черни крила” над Цветан Василев, дава да се разбере на всеки един български съдия, че трябва да обслужва интереса на укриващия се подсъдим, ако не иска да попадне под ударите на отровните й писания.

 

Каква е ролята на председателя на ВКС в този случай? Вече няколко месеца Лозан Панов се опитва да прокарва цензура срещу неудобни за него медии и институции, ползвайки правото да внася непрекъснато точки в дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която ръководи. Само че този път той трябва да сезира ВСС не защото Панова е нападнала съдия (въпрос на време е да се случи), а за да обяви публично застава ли зад писанията във вестника на жена му. Само така председателят на ВКС ще може да гарантира, че не е използвал поста, който заема, за да влияе на изхода на един процес, при това отнасящ се до източването на милиарди левове. И тъй като Лозан Панов няма да намери смелост да го направи, то идва ред на членовете на Съдийската колегия да изискат обяснения от председателстващия заседанията им на какво се дължат нападките от страна на човека, с когото живее, срещу български институции, включително и срещу представители на съдебната власт, в лицето на представители и на прокуратурата. Това ли е разбирането и на Панов за взаимодействие между институциите в една европейска държава? А критичното мнозинство на Пленума на ВСС трябва много ясно да си даде сметка, че оставяйки подобни арогантни провокации без последствия за авторите им и техните поръчители и идеолози става съучастник в атаките срещу независимостта на правосъдната система.

 

Какво по-неморално може да има в една правова държава от това жената на председателя на Върховния съд да атакува и обижда представители на другите власти и в същото време адвокатства на уличен в тежко криминално престъпление? Дали и след тази арогантна демонстрация във ВСС, в Министерството на правосъдието, в правителството, в парламента и в президентството ще си дадат сметка, че председателят на ВКС със съдействието на Черния лебед,

 

направиха всичко възможно да лишат Темида и от малкото останалия й авторитет,

 

като сега се опитват да пренесат ерозирането на доверието и върху останалите власти и държавни институции, особено тези, чиято задача е да гарантира върховенството на закона.

 

Какво още трябва да се случи, за да осъзнае българският управленски елит, че никой няма да гледа на България като на правова държава, докато начело на остатъците от Върховния съд продължава да се кипри съпругът на Черния лебед. И не, помилването на Лозан Панов и изпращането му в Конституционния съд не е начинът, по който може да се възстанови авторитетът на Темида. Така че усилията на Черния лебед да превежда на немски език клеветнически материали срещу нарочените от Панов за негови врагове са напразни. Защото за чуждестранните партньори на страната ни съпругът на Черния лебед е само един обикновен фигурант, обслужващ представители на организираната престъпност.

Коментари