Откриха токсични отпадъци край Луковит


Oпасни отпадъци във варели и бидони бяха открити край Луковит, съобщи NOVA. От общината в града засекли камион с великотърновска регистрация, който стоварил опасния товар край село Торос. Кметът на селото веднага е подал сигнал. С прокурорско постановление камионът е задържан. Част от отпадъците са били в него.

Бидоните са пълни с твърда маса, вероятно някакъв вид токсична епоксидна смола. От съдържанието се носи силна токсична миризма. Върху пластмасовите съдове има надписи, че съдържат виналкид – вид ортофталова ненаситена полиестерна смола, която се употребява при производството на изделия от стъклопласти. Според означенията върху бидоните, тя е опасна при вдишване, може да уреди здравето и е леснозапалима.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров посочи, че унищожаването на опасните отпадъци ще бъде платено от общината. Той уточни, че сумата ще е около 10 000 лева. Това на практика са парите от данък сгради на едно село, допълни той.

Задържаните в камиона лица са твърдели, че имат всички необходими документи.

Предполага се, че отпадъците идват от фирма от Ботевград, заяви кметът на Луковит. Камионът е регистриран на фирма от Велико Търново, която се занимава с отпушване на канали и управление на отпадъци.

Отпадъците са били складирани в трафопоста на изоставено военно поделение край село Торос.

Коментари