Открито беше реновираното ОУ „Иван Хаджийски“ в Троян


На 29 май 2015г. в ОУ „Иван Хаджийски“ се проведе церемония по откриването на обновената сграда на ОУ „Иван Хаджийски“ в Троян. Това е съвместен проект на Община Троян и Посолството на САЩ в София, който се финансира по Програмата за Хуманитарна помощ на Отдела за военно сътрудничество към Посолството. Координаторът на проекта Весела Терзиева подчерта, че хората, които работят в този отдел са особено щастливи, че  по този начин се укрепва партньорството. Тя съобщи, че само за последните 5 години по тази програма са инвестирани над 3 млн. долара в 42 различни хуманитарни проекти в цялата страна.

„Днес, благодарение на отдадеността на екипа на училището, съпричастността и отговорното отношение на Община Троян и целенасочените усилия на Посолството на САЩ, стоим пред резултата на едно ползотворно сътрудничество“, каза г-жа Терзиева.

Гости на тържеството бяха:

  • Марк Дилард – Секретар по политическите и икономическите въпроси към Посолството на САЩ в София
  • Подп. Джей Смит – Началник на отдела за военно сътрудничество
  • Майор Робърт Хенкок – Офицер по двустранно сътрудничество
  • Донка Михайлова – кмет на Троян
  • Ангел Балев – председател на ОбС
  • Поля Димова – зам.-кмет
  • Представители на фирмата изпълнител

 

Приветствие на Донка Михайлова – кмет на Община Троян:

Много съм щастлива, че от името на гражданите на Троян, мога да благодаря на Посолството на САЩ и Програмата за хуманитарна помощ на Отдела за военно сътрудничество за помощта, която ни оказаха за цялостното реновиране на ОУ „Иван Хаджийски“.

Това е най-старата училищна сграда в Троян, която започва да се изгражда в далечната 1871г. и е открита 1872г. – само 7 месеца след полагането на основите.

Интересна и много поучителна за нас, съвременниците, е историята на училището. Общината продава земя и създава фонд, в който троянци щедро даряват средства за изграждането на сградата.

Тази сграда е не просто едно училище. Тя е символ на благотворителността на троянци и на съзнанието, че само чрез образование могат да постигнат просперитет на града и успех за своите деца. Затова  реновирането на тази сграда не е просто ремонт на едно училище. Това е инвестиция в една светиня за Троян и троянци. Затова Вашата помощ за нас има особен смисъл.

Благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с този проект. Проект, който Община Троян подготви с особено желание и любов. Беше важно, че получихме подкрепата  на американското посолство, че фирма „Гарант“ си свърши добре работата, че  целият учителски колектив се включи активно в  ремонтите.“

Донка Михайлова подари на г-н Дилард графика на Феликс Каниц  „Жълтото училище“, оригиналът на която се пази в троянския музей, с пожеланието:  „Нека тази графика Ви напомня за доброто дело, което извършихте в Троян“.

 

Г-н Марк Дилард:

За мен тази сграда е символ на сътрудничество и приятелство между Сащ и България.

Аз съм баща и като такъв вярвам, че децата са бъдещето. Затова много се радвам, че този проект е свързан с образованието. Сигурен съм, че това училище ще даде нови възможности за децата на тази община.

Благодаря на г-жа Донка Михайлова за възможността да отбележим това събитие.

 

Стефан Мичев – Директор на ОУ „Иван Хаджийски“:

Особено съм щастлив, че дойде този ден, който всички дълго очаквахме. Денят, в който видяхме тази  стара сграда в п;ялото й великолепие и достойнство. Изпълнихме един дълг към ннашите предци, които с ентусиазъм и енергия, упоритост и себеотдаденост са построили тази сграда. Ако можеха да я видят днес, сигурно щяха да са по-щастливи и от нас.

В историята на това училище има три важни дати: 1896г. – открита е основната сграда; 1925г. – построяват се още класни стаи и физкултурен салон; Днес е не по-малко важна дата,. Една дата от новата история на училището, вече в 21-ви век, когато с помощта на американското посолство, с трудът на троянската фирма „ГАРАНТ“, тази сграда доби този величествен вид. Благодаря на американското посолство. Благодаря на Общината и по-специално на г-жа Донка Михайлова за това, че тя беше  единствения кмет, който намери  верния начин да се осъществи тази стара, стара троянска мечта.“

Г-н Мичев подари на посолството своя картина, нарисувана предния ден,  на която е  училище „Иван Хаджийски“, но в сегашния му вид – новото училище.

 

Г-н Дилард и г-жа Михайлова прерязаха лентата и по стар български обичай кметът Михайлова плисна менчето с вода за здраве, късмет и благополучие!

Учениците от училището бяха подготвили програма, с която поздравиха гостите.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността
д1 д7 д5 д3

Коментари