Осмобой


Измина 2015 година, а повечето все още правят обзор на случилото се през тези 12 месеца. Цял месец януари се говори за това, което се е случило и това, което не е станало. Ние обаче сега ще се насочим към събитие, което наистина приковава вниманието – европейската олимпийска 1волейболна квалификация в Берлин (5- 10 януари). Този форум ще събере 8 отбора, които са с големи качества, но все още не са се класирали. Определено ще бъде битка, чиято наградата си струва – квота за Олимпийските игри в Рио 2016. Сред държавите, които ще вземат участие, е и една малка държава, имаща тим с огромен потенциал – България.

Преди да разясня какви са шансовете за евентуално класиране на нашите „лъвове“, ще спомена участниците и формата на своеобразното първенство. Отборите са разделени на 2 групи от по 4 отбора като първите два се класират за полуфинала. Победителят от турнира взима виза за Игрите, а заелите второ и трето място ще имат „поправителен изпит“ в следваща квалификация за Рио.

Относно участниците… те са твърде респектиращи! На форума в действие освен нашите момчета ще видим „Сборная“ без гиганта Мусерски, европейският шампион Франция, Финландия, Германия, Сърбия, Белгия, Полша и Германия, която е домакин. Нашите са в група с първите три изброени държави като скандинавците са смятани за „боксовата круша“ в групата. Това означава, че при всички случаи още след първата фаза един голям отбор ще си стегне багажа, губейки всякакви шансове за Олимпийските игри.

На пръв поглед изглежда, че българите нямат особени шансове срещу другите си два опонента, но дори и да отпаднат, което е много възможно, волейболната федерация трябва да се замисли за смяната на разпределението на визите. Задачата на волейболистите ни се усложнява и с липсата на Цветан Соколов и Тодор Алексиев.

Европа е главна движеща сила в този спорт. Отборите разполагат с великолепни състави, но винаги има по някой голям отсъстващ. Олимпийските игри се превръщат в борба между европейските нации с Бразилия, САЩ и Куба, а останалите държави, които са извън Стария континент, са просто в бразилската столица като пълнеж, радвайки се на много туристически атракции, които предлага градът.

На 10-ти януари е финалът на турнира. Нека тогава да излязат най-добрите два отбора, които да определят кой ще отиде директно в Рио. Възможността единият от финалистите да е българският, е по-скоро минимална и плод на въображение. Най-логично би било именно Франция и Русия, които са в нашата група, да определят победителя, но кой знае? Може и ние да се намесим и да объркаме сметките. Неведнъж сме го правили, но можем ли сега – в момента, когато всички са притаили дъх, насочвайки поглед към Олимпиадата?

Каквото и да си говорим, ние сме „специалисти“ по загубен полуфинал. Ако загубим възможността си за директно класиране, то неминуемо трябва да се борим със зъби и нокти за третото място. Място, на което, ако бъдем реалисти, можем да бъдем.

Успех, момчета!

Автор: Калоян Кюркчиев 

Коментари