Орешашкият панаир ще се проведе при строги мерки и множество забрани за търговци


При нов ред ще премине тазгодишното издание на традиционния панаир в с. Орешак, който съвпада и с храмовия празник на Троянската света обител „Успение Богородично“ – 15 август.

В съответствие с решение от заседание на Временния оперативен щаб, кметът на Община Троян Донка Михайлова проведе срещи с епископ Сионий, Областния управител на област Ловеч и Председател на Областния щаб Ваня Събчева, директора на Областна дирекция на МВР Маринов и директора на РЗИ д-р Винева, с които обсъди предстоящия празник. „След много дискусии за това какъв е разумният компромис при провеждане на панаира за опазване на здравето на хората и подкрепа на бизнеса, стигнахме до общо разбиране за провеждане на панаира в района от Националното изложение до механа „Горски кът“, при разстояние между сергиите поне 2 метра само за занаятчии и троянски производители“, обяви кметът Михайлова на традиционната си месечна пресконференция. Така няма да позволим смесване на двата потока – пазаруващи и участващи в литийното шествие.

С епископ Сионий бе обсъдена възможността църковната служба да се състои в двора на манастира, на сцена, която Община Троян ще монтира, при регулиран достъп на хора в храма. Чака се окончателно решение на църковните власти.

Временният оперативен щаб, под ръководството на кмета Михайлова, прие следните правила за провеждане на Традиционния панаир в с. Орешак: 1. Време на провеждане: 14.08. – 16.08.2020 г. 2. Настаняване на участниците: след обяд на 13.08.2020 г. 3. Място на провеждане: с. Орешак, ул. „Стара планина“, в участъка от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ) в посока към механа „Горски кът“. 4. До участие се допускат: – Лица, притежаващи Майсторско свидетелство или диплома (удостоверение), удостоверяваща квалификация в областта на изкуствата или занаятите; Производители, осъществяващи дейност на територията на община Троян, представили сертификат за произход на произведената и продавана стока. 5. Не се допускат до участие: – Търговци, които не предлагат стоки, собствено производство; – Физически или юридически лица, предлагащи всякакъв вид храни за консумация (скара-бира, закуски, дюнери, палачинки, захарен памук, пуканки и други подобни); – Физически или юридически лица, предлагащи всякакъв вид атракциони. 6. С цел осигуряване на възможност на гостите на панаира за консумация, ще бъде разрешено само на собствениците на категоризираните заведения за хранене, в рамките на разрешената им открита търговска площ пред заведението, да изнесат скари за приготвяне и продажба на храна. 7. Допуснатите за участие лица, ще могат да ползват терен с размер 3 х 3 м. за разполагане на шатри. Между шатрите ще бъде осигурено разстояние от минимум 2 метра. 8. Участниците задължително трябва да спазват всички противоепидемични мерки и указания на Министерството на здравеопазването и контролните органи. Официалното откриване на панаира ще бъде на 14 август, от 18 ч., пред НИХЗИ с. Орешак.

Временният оперативен щаб и общинското ръководство призовават всички посетители и гости да спазват противоепидемичните мерки, указаните правила и да носят лични предпазни средства, с оглед струпването на повече хора на едно място.

Коментари