Олигархът Банев вдигна на крака ареста – трепери от отрови в храната, снайперисти дебнели да го гръмнат


Олигархът Николай Банев вдигна на крака столичния следствен арест с нови спекулации по повод защитата си. Бизнесменът, който заедно със съпругата му Евгения са задържани по обвинения, че в престъпна група са изпрали над милиард лева, присвоили са близо 85 млн. лева от приватизация на предприятия и са укривали данъци, бил убеден, че умре.

Според Банев за главата му имало награда и той смятал, че или ще бъде гръмнат от снайперист, докато излиза от ареста, за да ходи в съда по делото си, или ще бъде отровен с храна или дрехи. Олигархът буквално засипвал ръководството на ареста с аларми, че животът му е застрашен и настоявал за строги мерки за защитата му. Освен че отказва да яде от затворническата храна, за което ПИК съобщи преди дни, новите му прищевки били да бъдат сменени всичките му дрехи и спално бельо с такива, донесени от близките му.

Припомняме, че Банев бе оставен за постоянно в ареста, след като съдът от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Банев е извършил престъпленията, в които е обвинен, а на свобода може да се укрие.

Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизираните предприятия „Полимери“ , „Елма“, „Химически завод Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“. Държавното обвинение твърди, че от „Полимери“ били присвоени над 1.5 млн. лева, завод „Елма“ е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по сметки на Баневи.

Олигархът обаче се закани да съди България в Страсбург за незаконен арест и пропуснати ползи.

Коментари