Оковаха скандалните Баневи с белезници в съда, а френският им адвокат разкри как…


Семейство Баневи държат да отправят съобщение, те не се крият и не желаят да се скрият от българските власти. Това коментира френският им адвокат Венсан Пенар.  

„Вече разбрахте, че Апелативният съд даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти. Оттук нататък имаме възможност да обжалваме пред Касационния съд. Обект може да е изрядността на решението от днес. После ще видим. Важното е, че финално решение за момента няма”, посочи той, цитиран от bTV.

На въпрос до колко дни може да има ново решение адвокатът заяви, че следващият етап с Касационния съд може да отнеме 30 дни. Попитан дали е оптимист за тяхната защита, той заяви, че всичко е въпрос на правна обосновка.

Трябва да се анализират аргументите за днешното решение, каза адвокатът и допълни, че защитата на този етап не е решила какви ще са нейните аргументи занапред. Евгения и Николай Баневи влязоха в съдебната зала с белезници, но пред подсъдимата скамейка те им бяха свалени. Изглеждат в добро здравословно състояние. В рамките на по-малко от 3 минути съдът постанови, че е съгласен с предаването им на българските власти. След краткото заседание Николай Банев беше отведен към затвора, в който е задържан. Евгения Банева трябва да бъде отведена към затвора в Марсилия.  Финалното решение дали ще има обжалване ще бъде взето най-късно идния понеделник. Видимо беше, че няма категоричен отговор днес дали ще се обжалва. Ако не – до 10 дни Баневи могат да бъдат предадени. Защитата ще има категоричен отговор идния понеделник най-късно. Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница. Те вече са 26 дни в затвора. Касационният съд трябва да се произнесе в срок от 30 дни – около Коледа. Ако висшите съдии потвърдят решението за екстрадиция те трябва да бъдат предадени в срок от 10 дни. Поне на теория Баневи могат да бъдат предадени на българските власти след Нова година.

При ареста им с тях са били и трите им деца, за които в момента се грижат семейни приятели. На предишното съдебно заседание Евгения Банева е помолила да бъде пусната от ареста, за да се грижи за децата си, но е получила отказ от съда.

Коментари