Община Угърчин с поредно отличие


Община Угърчин получи диплом за отличие в номинациите за годишните награди „ПроКултура 2019“ в категория „Община“ за фестивала „Вярвай в чудеса“. Номинацията бе направена от областния управител Ваня Събчева и бе официално представена на VII Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Ролята на фестивалите по изкуства“, която се проведе във Варна. 


Форумът бе организиран от Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/ и Граждански институт и в него участваха представители на общини и други институции и НПО, които организират различни фестивали и културни прояви в страната. В рамките на конференцията се проведоха четири панела, в които бяха представени, коментирани и обсъждани различни виждания за ролята на фестивалите и влиянието им върху общността, както и възпитателния ефект върху младите хора, ангажирани с организацията им или участието в тях. 
Областна администрация Ловеч номинира фестивала „Вярвай в чудеса“ на община Угърчин, като подчерта значението му за децата в общината. Чрез него най-малките жители на Угърчин и селата са имали възможност да се изявят творчески в различните културни области – литература, театър, изобразителни изкуства, музика и танци. В него са се включили над 200 деца от различни възрасти, издадени са три книжки с детски приказки, сътворени от деца, заснет е филм, а трите издания на фестивала са широко отразени в БНР, композиран е химн, създадени са три детски театрални постановки и множество драматизации. В проявата са ангажирани всички учители в местните училища, а ползата от него е сериозна по своето значение – след първото му издание се наблюдава засилен интерес у децата и техните родители да развиват умения и таланти в различни изкуства, включването им в различни читалищни инициативи и дейности се засилва, все повече деца посещават местната библиотека и проявяват сериозен интерес към театралния и фолклорния състав. Това бяха и мотивите на Ваня Събчева да номинира „Вярвай в чудеса“ на Община Угърчин за годишните награди на БАРОК и Граждански институт. 
Дипломът за отличие бе връчен на зам.-кмета Мария Динова.

Коментари