Община Троян продължава с усилията да съхрани образователните структури в Дебнево и Врабево


„Ние извървяхме своята част от пътя за спасяване на училищата във Врабево и Дебнево. Време е вие да поемете своята отговорност“. С тези думи кметът на Община Троян Донка Михайлова откри срещата, на която по нейна покана бяха дошли учителите на училищата във Врабево и Дебнево, кметовете на двете села, председателят на Общинския съвет и общинските съветници от комисията по образование. Срещата се състоя в сряда, в залата на Община Троян и имаше за цел да въвлече учителите от двете села в създаването на обединено училище.

Ръководството на Общината представи пред участниците в срещата стъпките, които администрацията е извървяла до момента, както и оставащите задачи. Г-жа Михайлова изрази убеденост, че предложеното решение е единственото възможно за запазване на училищния процес както в Дебнево, така и във Врабево. Заместник-кметът г-жа Димова разясни оставащите стъпките от закона, които трябва да се случат в спешен порядък. Най-важното е двете училища да вземат бързо решение за професионалните направления, по които ще обучава обединеното училище и да започне спешно индивидуална работа за привличане на ученици. Колективът на училището в село Врабево изрази готовност да започне незабавно работа и да поеме своята отговорност. Не такава бе позицията на кметския съвет и на училището в Дебнево, които заявиха, че след решението на Общинския съвет постоянният адрес на училището да бъде във Врабево, няма да работят за новото училище. Последваха остри спорове.

В края на срещата Кметът насрочи нова дата, на която отговорните лица да се съберат отново и да докладват решенията си имат ли воля да постигнат съгласие и да работят за създаване на обединено училище. Г-жа Михайлова пожела на всички „в седмицата да бъдем на нивото на отговорността, която носим“, за вземане на най-правилното решение за бъдещето на двете села. В понеделник следва среща на Донка Михайлова с кметските съвети на Дебнево и Врабево.

Коментари