Община Тетевен отбеляза Деня на християнското семейство с празничен концерт


На 21 ноември Българската православна църква отбелязва – Въведение Богородично, известен и като Ден на християнското семейство и християнската младеж. По случай празника, Община Тетевен съвместно с МКБППМН организираха празничен концерт, който се проведе в заседателната за на ОбС – Тетевен и събра множество зрители.

teteven_praznikПреди началото на концерта, поздрави към присъстващите отправиха кметът на града д-р Мадлена Бояджиева и  председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, а участие в представлението взеха ученици от НУ „Хаджи Генчо“, Клуб „С магията на словото” при СУ „Георги Бенковски” и Руски клуб „Круг друзей” при ПГГСД „Сава Младенов”. Програмата включваше както музикални изпълнения, така и рецитал на стихотворения, а събитието завърши с Дамска вокална група „Незабрава”, при  Клуб на пенсионера – град  Тетевен.

Беше поставено началото и на една благородна кауза, която ще окаже помощ и подкрепа на крайно нуждаещи се възрастни хора от Общината. За всеки който желае и има възможността да дари средства, с които ще бъдат закупени подаръци за посрещане на най-светлите празници – Рождество Христово и Нова година, бе поставена кутия, която е позиционирана в информационния център на Общината и ще остане там до 19 декември, когато ще се проведе Коледен концерт и ще бъдат съобщени събраните средства.

Въведение Богородично или Денят на християнското семейство и християнската младеж е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. Семейното ходене на черква на този ден, символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. Вечерта семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. Освен Празника се чества и здравата връзка между семейството – институция, съхранила се през вековете като стълб на  обществото.

 

 

 

 

Коментари