Община Тетевен отбеляза Деня на християнското семейство


На 21-ви ноември Община Тетевен отбеляза Въведение Богoродично и Ден на християнското семейство и християнската младеж. Празничната програма бе изпълнена със стихове и песни, които носеха своето послание – да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, поздрави участниците в празника и гостите: ,,Днешният празник е специален. Той е свързан с устоите на нашето общество и със семейството. Празнуването на този ден се превърна в традиция за нас и се надявам да продължи и за в бъдеще. Семейството е мястото, където възпитаваме нашите деца. Изключително се радвам, че днес тук са много млади хора и деца, на които ние да предадем традициите. Бъдете живи и здрави! Честит празник и на многая лета!“.

Поздрави отправи и архиерейски наместник на Тетевенска духовна околия – свещеноик. Борис Борисов.

На тържеството присъстваха Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, служители от администрацията, родители, ученици и граждани.

В празника се включиха децата от ДГ „Васил Левски“ – Тетевен и ЦПЛР – Тетевен, ученици от НУ „Хаджи Генчо“, СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен, НПГГСД ,,Сава Младенов“ – Тетевен, Дамска вокална група ,,Незабрава“ при Клуб на пенсионера – Тетевен, Църковен хор при църква ,,Всех Святих“ – Тетевен.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Според първоначалния замисъл – ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали.

Коментари