Община Тетевен обнови улица, водеща към паметник на културата с богата история


Община Тетевен обнови поредна улица на своята територия, включена в Инвестиционната програма за 2017 година. Основно бе ремонтирана ул. „Стефан Павлов“ в гр. Тетевен, която води към културната ценност – манастира „Св. пророк Илия“. Кметът на Общината – д-р Мадлена Бояджиева посети улицата по време на строително-ремонтните дейности, след което инспектира и докъде е стигнал проектът за ремонт, реставрация и подобряване на околното пространство на манастира, започнал през месец юли тази година.

Д-р Бояджиева отбеляза, че след обновяването на пътния участък до храма, достъпът до светинята ще бъде значително улеснен. Това ще създаде удобство както за живущите в района, така и за туристите и гостите на града, които искат да посетят културната ценност, каза още кметът.

Основна задача на проекта по обновяване на манастир „Св. пророк Илия“ е да предложи мерки, необходими за ремонт и реставрация на сградата на църквата, монашеското крило с магерницата, оградата на имота, подобряване на околното пространство и вертикална планировка, като водещ е принципът за възстановяване и запазване на храма.

Строителството на манастира може да се отнесе към XII – XIIIв., преди падането на България под турско робство. Уникалността му се състои във факта, че разваленият контракт по неговото последно изписване, дава възможност да се видят отделните етапи на стенописване – факт, който не може да се срещне нито в България, нито на Балканите, че дори и в Европа.

По-рано през годината бяха извършени строително-ремонтните дейности на част от уличната мрежа в гр. Тетевен, а нова асфалтова настилка бе поставена на улици в селата Гложене, Черни Вит, Български извор и Галата.

Коментари