Община Плевен получава 47.5 млн. лева за мащабни проекти


Близо 1 милиард и 400 милиона лева  бяха разпределени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 39 български общини, сред които и Плевенска, по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съобщи на среща с медии кметът проф. д-р Димитър Стойков.
На официална церемония на 22 юни в столицата бяха подписани договорите с министър Лиляна Павлова и нейния заместник Деница Николова, с което се обяви официалният старт на програмата. Община Плевен получава 47 462 582 лева, посочи проф. Стойков. Нещо повече – за първи път в Европейския съюз на местните власти се  делегират правомощия сами да определят приоритетите си и да избират и оценяват проектите за финансиране по програмата, което е важна привилегия, но и голяма отговорност, коментира кметът.
Получените средства по ОП „Региони в растеж” ще бъдат насочени главно към   дейности, касаещи обекти, включени в Интегрирания план за градско развитие – основен ремонт на ДКТ „Ив. Радоев”, зала „Катя Попова”, Водната каскада, Градската градина, парк „Скобелев”, изграждане на обходен път от пътя Плевен – Ловеч при Брестовец-Бохот- Тученица-Радишево- Гривица-пътя София-Русе, който да извежда пътния трафик след строителството на АМ „Хемус”, рекултивиране на старото депо и др.
Община Плевен изпълнява проекти с европейско финансиране за 135 милиона лева. Новият програмен период е изключително важен, защото това е шансът на общината  да усвои между 350 и 400 млн. лева в изпълнение на голямата ни цел – да превърнем Плевен в по-добро място за живеене с всички възможности за развитие на плевенските граждани, изтъкна проф. Стойков.

Коментари