Общината представи новия туристически пакет „3 дни в Троян“


„За мен е изключително удоволствие да Ви представя новия туристически продукт „3 дни в Троян“ – плод на задълбочена работа и анализи за региона“. С тези думи се обърна към присъстващите в сградата на Конака посетители Цветелина Калчева  – гл.-експ. „Туризъм и търговия“ в администрацията.

Тя подчерта, че в днешно време, за да може един град, регион или държава да се отличи и да създаде устойчив образ в съзнанието на потребителите, следва да приеме методите на комуникация на успешните търговски марки. Целите на този продукт са създаването на ясна и систематизирана комуникационна стратегия за региона и добавяне на стойност към местните продукти и услуги.

За постигането на тези цели са използвани класическите методи за създаването на успешен бранд, а именно — намирането на непреходните ценности и построяване на бранд платформа, върху която да се развие визуалният стил и комуникационата стратегия.

Открояването на ценностите бе дълготраен процес, включващ многобройни интервюта с представители от средите на бизнеса, културата и изкуството в региона, а след това и онлайн анкета на създаден специално за проекта сайт.

В следствие на това проучване изпъкнаха основните три ценности за Троян и троянците, а именно: природа, традиции и дух, на които стъпва и стратегията за марката „Троян“ и туристическият продукт „Три дни в Троян“.

Идеята за създаването и популяризирането на туристически пакет е да се удължи традиционния уикенд туризъм в три дни изпълнени със смисъл, чрез предоставяне на конкретни опции за туристите. Във всеки един от трите дни туристът има насоката и сам избира обектите, които иска да посети. Продуктът „3 дни в Троян“ е отворен, не се изчерпва с едно посещение, тъй като дава богат избор от обекти и дейности. Марката Троян, а в резултат на нея и туристическият пакет, са създадени така, че да будят чувство за съпричастност у туриста и да създават емоционално преживяване, ангажираност и удовлетворение.

 Основните насоки за всеки един от трите дни са:

Ден първи – ТРАДИЦИЯ

Една от силните страни на нашия регион. Потомствените троянски майстори и до днес са запазили традиционните занаяти – грънчари, дърворезбари, художници, тъкачи. Акцентът пада върху следните занаяти – Грънчарство, Дестилация на сливова ракия, Дървообработване и Тъкачество. Туристът може да се потопи в духа на традицията и да изживее емоцията на миналото в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак.

Ден втори – ПРИРОДА

Денят, който за любителите може да продължи и цяла седмица. Регионът изобилства от разнообразни природни забележителности, което от своя страна предполага изключително богата програма – излети из Национален парк «Централен Балкан», Туристически комплекс Беклемето; посещение на Пропастна пещера «Птича дупка», Пещера «Райчова дупка», Водопад «Лопушница», Скално образувание «Крали Маркова дупка». Денят може да се организира и с посещение на Природонаучния музей в Черни Осъм и «Айдушкото сборище» в Балканец. А минералните извори в Чифлик и Шипково са прекрасна възможност за един отпускащ и релаксиращ ден.

Ден трети – ДУХ

Един от емблематичните символи на община Троян е Троянският манастир – трети по големина в България и един от най-посещаваните манастири. През цялото си съществуване Троянският манастир е бил локално средище за духовна просвета и грамотност. Денят на туриста може да продължи с посещение на живописните църкви в Гумощник, Шипково, Троян, Врабево. Друга възможност през третия ден са градската художествена галерия и килийното училище в Гумощник.

Това е концепцията на туристическия продукт „3 дни в Троян“ в стегнат вид. Предимствата му са, че е отворен, емоционален, създаващ преживяване. Тъй като е създаден в следствие на проучванията за създаване на марката Троян, бих искала отново да припомня, че брандът и слоганът „Троян – сърцето на Балкана“ са патентовани през август 2014 година и може да се ползва безвъзмездно от фирми и физически лица, които осъществяват дейност на територията на община Троян или рекламират стоки, услуги и традиции, произтичащи от Троян и Троянско след издаване на разрешение от кмета на община Троян.

Привлекателното в това и марката „Троян“ да присъства на опаковката, на офертата, на самия продукт е, че се идентифицира и с региона, в който е произведен. Регион с висока репутация и емоционална обвързаност.

Mаргарита Генкова


Коментари