ОБНОВЕНА! Професор Иван Гаврилов дари 5000 лв. на СОУ „Васил Левски“ – Троян


GAVRILOVЕдин от водещите онкохирурзи у нас – проф. д-р Иван Гаврилов, в събота посети СОУ „Васил Левски”  и стана първият голям индивидуален дарител на училището за юбилея – 100 години гимназиално образование в Троян.  „Необразованите, бедните и болните хора лесно се командват. Ако предадем и последния бастион – образованието, ние ще предадем България”, заяви пред учителите известният лекар и добротворец.

Той подари книга на Красимир Узунов за Първата световна война, като подчерта нейната роля за обединението на България и подвига на обикновените българи родолюбци, между които е и негов прадядо. Училището получи също така книгата на Милан Миланов  „Иван Вазов и Берковица”,  в която по думите на дарителя има интересни факти за живота на младия Вазов като съдия в Берковица след Освобождението. Училищната библиотека се обогати и с книга за селото, от което произхожда Гаврилов – ломското Василовци, както и с книга, написана от майка му, бившата начална учителка Величка Каменова – „Спомени от моето детство”.  Професорът има заслуга за появата на тази и още книги от над 80-годишната жена – накарал я да пише, за да се разтушва след прекарано тежко заболяване. Писането се оказало нейна заложба  (дар слово имат всички учители, подчерта  проф. Гаврилов), и Величка Каменова вече е автор  на разкази, които също ще могат да се прочетат в СОУ „Васил Левски”. Освен това училището юбиляр бе дарено с голяма икона на Светите Солунски братя Кирил и Методий, дело на зографката Пламена Лесидренска,  и  с копие на картина от Ставри Калинов – портрет на Апостола. Проф. Гаврилов сподели, че особено вълнуващо за него в този портрет е клетвата на комитетите, част от фона-ореол около образа на Левски. Още една картина със своя патрон ще получи най-голямото троянско училище – върху нея работи Цвятко Дочев, дарението ще е от художника и хирурга.

Щедростта на дарителя  се оказа и с парично изражение –  5 000 лв., по 500 лв.  от които да бъдат за „най-добрите” момче и момиче от завършващите училището в продължение на 5 години.

Думите на госта за мисията на учителя, за необходимостта от отговорност и патриотично възпитание на младите, за да я има България, щедростта му просълзиха мнозина от присъстващите учители.  С особено вълнение директорът Розалина Русенова благодари за жеста на този Човек, който няма пряка връзка нито с Троян, нито със СОУ „Васил Левски”, а като истински родолюбец  скромно дава своята лепта за една благородна кауза. Така, както го е правил и прави за своята гимназия в Монтана, за много църкви и манастири в Северозападна България и на други места. Г-жа Русенова  връчи на проф. Гаврилов плакет на училището, а учителите станаха прави в знак на уважение пред човека с мисия.

В началото на срещата проф. Гаврилов не пожела да бъде представян пространно, предпочете да изрази своя пиетет към училището като институция и към работата на учителите, които подготвят бъдещето на България.

На срещата се разбра, че е подкрепил борбата на карловци да запазят Куршум джамия като паметник на културата от опасността мюфтийството да я превърне в действащ храм, дал е идеята тя да стане Център на духовността и сега художникът от Терзийско Цвятко Дочев по негова поръчка рисува картина и за нея.

Г-н Иван Ковачев – помощник-директор на СОУ „Васил Левски“-Троян, по чиято покана професорът посети училището, допълни, че карловци са го удостоили със званието „Почетен гражданин на Карлово“.

 

Коментари