ОБНОВЕНА! Истината за „Балканска звезда“ и „Елпром“ – Харманли

Инж. Теодор Енев изригна в ексклузивно интервю: След скандал с Борис Бояджиев бях изгонен, той искаше на всяка цена да унищожи индустрията в Троян в лицето на "Елма" и "Елматех", за сметка на "Елпром" - Харманли


Много читатели ни се обадиха и ни казаха, че имат желание да прочетат статията във вестник „Труд“, но целият вестник е бил изкупен в града. Направихме проверка и се оказа точно така! Ето и статията, която е поместена във в. „Труд“!

Многократно бях канен да започна работа в „Елпром“ – Харманли, но отказвах по две причини. Първата причина е свързана с това, че Харманлийският „Елпром“ никога не е правил мотори като хората, второ винаги са крали специалисти от „Елма„, защото нямат нито експертиза, нито опит, нито качество.

Мога да посоча пример, там започнаха много мои колеги от „Елма“ като инж. Пенчо Адърски, инж. Калчев, Ценко Марковски, Иван Луканчевски и досега работят eлпромци там. Обратното е невъзможно, никога не е имало специалист от Харманли, който да започне в „Елма„, това никой нямаше да го допусне, дори и Банев, който съсипа завода.

Връщам се на темата свързана с „Елпром“ – Харманли. В края на 2011 година се говореше, че „Елма“ е във фактически фалит, а „Елматех“ е тръгнала по пътя на „Елма“ и аз реших да говоря с Бояджиев, като му обясних, че мога да се захвана с „Балканска звезда“ и да започна да произвеждам мотори тук.

Така и стана.

На графиката са показани приходите и печалбите на „Балканска звезда“ през годините. Инж. Т. Енев започва работа през 2011г. и следва възход на „Балканска звезда“ Таблицата е направена на база публична информация за „Балканска звезда’ от публикуваните годишни финансови отчети в Агенция по вписванията.

Есента на 2011 г. започнахме да правим моторите на „Елма“ в цеха на „Балканска звезда„. Доколко е законно? Не знам, но Бояджиев имаше цялата документация в оригинал на „Елма„. Така започнах и успях да направя предприятието печелившо, нещо което досега там никога не се бе случвало.Дали е било честно към „Елма“? Мисля, че не, но бях заблуден от Бояджиев.

Борис Бояджиев твърдеше, че иска да развива бизнес, а той е искал да унищожи „Елма“ и „Елматех“ и след това да остане само „Елпром“ – Харманли. Това го разбрах няколко седмици преди да бъда изгонен от „Балканска звезда“.

Защо бях изгонен ли?!

Защото попитах Бояджиев кога ще представяме и „Балканска звезда“ като производител на мотори, а не само „Елпром“ – Харманли, а той каза, че в момента, в който „Елматех“ фалира, ще закрие „Балканска звезда“ и в Троян няма да има и спомен от индустрия.

Изсмя се подло и щастливо, като да е било детската му мечта. Това бе края в отношенията ни и тогава разбрах в какво съм участвал.

Над 30 години от живота ми минаха в „Елма“ и аз се гордея с това, но да я съсипя, не! Не исках да участвам в това деяние. Като инженер аз съм човек, който иска да гради, не да руши и съсипва насила. Така бях изгонен, но се гордея с това, че винаги отстоявам принципите си.

Започнах веднага след това в „Елпром“ – Троян, като получих всички съпътстващи заплахи, обиди, сплашвания, и какво ли не от Бояджиев.

Нямате си идея за какъв човек става на въпрос, колко хора е унищожил и съсипал. Поради тази причина досега мълчах, но преди близо седмица подадох сигнал в прокуратурата и полицията и ще говоря, защото такива като него съсипаха тази държава.

Хора с чадъри от мутренски кръгове, към които той сам твърди, че принадлежи.

 

инж. Теодор Енев

 

Коментари