Областният управител посрещна Президента Росен Плевнелиев в Летница


Областният управител Ирина Митева посрещна днес Президента Росен Плевнелиев в Летница. Държавният глава бе в предприятието „България Фуудс”, за да открие нови производствени мощности за преработка и консервиране на плодове.

OBLASTEN_UPRAVITEL„Инвестиции! Това е паролата за успеха на всяка икономика, това е ключът към развитието – инвестиции в образование, в инфраструктура, в здравеопазване, в производство. И ако нашето правителство полага сериозни усилия и всяка година инвестициите в тези и други сектори растат, то на бизнеса основно се пада отговорността и трудната задача да инвестира в производството”. С тези думи Ирина Митева се обърна към собствениците на предприятието – Стефан Проданов и Минчо Шишков и немската фирма Lenox, и гостите.

По думите й въпреки трудностите правителството се опитва да задържи най-ниските корпоративни и подоходни данъци, да реализира икономически ръст от 3 % в рамките на 2016 година, да завърши съдебната реформа, за да продължава да привлича чуждестранни инвеститори. Актуалните данни след проучване относно търговията и инвестиции потвърждават положителните нагласи на предприемачите спрямо България като бизнес дестинация.

„След обновяването на предприятието през последната година вярвам, че то ще бъде още по-значително – както с инвестициите в двете общини на област Ловеч –Летница и Троян, така и с евентуални бъдещи проекти в някоя от останалите общини. Възможностите за развитие на земеделие, хранително-вкусова промишленост, други производства, туризъм и други в област Ловеч също биха привлекли вниманието, подчерта Ирина Митева и поздрави инвеститорите за мащабния проект, за далновидността и професионализма, за това че са избрали област Ловеч за своя бизнес.

„Нека никога не забравяме, че България е традиционен производител на храни по света, нека никога не изоставяме тази наша мечта и амбиция да бъдем най-добри в производството на храни. Защото днес произведени в България храни се търсят не само в Германия и Австрия, но и в Китай, Виетнам, в цяла Централна и Източна Азия. Когато се каже „храни от България“, това е символ на високо качество и на високо търсене. Заедно с нашите немски партньори, сигурен съм, ние ще отворим и тези пазари в по-дългосрочен аспект. Виждам голямата перспектива.“ Това заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

С новата мощност хладилникът се очаква да достигне годишно производство 6-7 хиляди тона и да разкрие 400 нови работни места.

Партньори в компанията са българи и немска фирма, на които президентът днес благодари, че са създали тази модерна инсталация в самото сърце на България и че увеличават заетостта, особено в пиковите месеци за обработка на продуктите.

„Особено се радвам – изтъкна още държавният глава, – когато нови фабрики се случват в България. Гордея се, когато нови технологии и машини намират своята реализация тук, в родината. Изпитвам чувство на особена гордост, когато инвестициите в тези технологии на световно ниво идват от Германия, една държава, с която и лично аз, и българският народ имаме своята специална връзка.“

Президентът изказа думи на благодарност към немските инвеститори – „нашите приятели – те отварят един нов хоризонт, заедно с тях сме много по-силни“, и към българските партньори, които от една малка манифактура през 90-те години днес вече са създали модерна фабрика с амбицията в следващите години тя да се превърне в един от петте най-големи индустриални производители на замразени продукти в България.

На откриването на новата производствена база на „България Фуудс” в Летница присъстваха още посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман и почетният генерален консул на България в Германия проф. д-р Герд-Винанд Имайер.

Коментари