НС пак без кворум, ГЕРБ обвини БСП и ДПС в саботаж


За втори път в рамките на 43-ото НС началото на заседанието бе отложено заради липса на кворум. От ГЕРБ обвиниха ДПС и БСП в саботаж.
Само 101 при нужни 121 народни представители се регистрираха в 9 ч.

Беше дадена 15-минутна почивка, след която да бъде направен нов опит парламентът да събере кворум и да започне работа. И след нея обаче нямаше достатъчно депутати в залата. Председателят Цецка Цачева заяви, че в 9,30 ще бъде направен трети, последен опит.

Междувременно Цвета Караянчева от ГЕРБ даде брифинг, на който заяви:

По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид на това, че преди три месеца наложихме мораториум, трябваше да действаме бързо. МЗХ си свърши работата, ние като Комисия по земеделие направихме бързо разглеждане. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха”.

По думите й отговорността за неприемане на законопроекта ще е тяхна, ако не се регистрират. Тя подчерта, че от ГЕРБ са искали да приемат бързо закона, за да не налагат втори път мораториум.

Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието. Моля коалиционните ни партньори да осигурят кворума”, призова Караянчева.

Днес парламентът трябва да разгледа и промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от министър Петър Москов. Вчера депутатът от Реформаторския блок Иван Иванов предложи да отпадне петъчния парламентарен контрол, за да бъде приет целият закон, който се явява един от основните в здравната реформа. Предложението беше прието.

Коментари