Ново строителство в гетото на Балабанския завой в Троян?!


Сагата с ромското гето на Балабански завой продължава. Вече почти една година живущите в квартала се опитват да се справят с проблемите, които създава гетото. Припомняме, че почти 300 души се включиха в подписката, която имаше за цел, властта да вземе мерки спрямо своеволията, които правят ромите, а именно:

Ежедневно се горят жици и въздухът е изпълнен с непоносима миризма, глутниците от кучета се разхождат в целия квартал (през месец юни 2016 г. е ухапана възрастна жена), конете, козите и кравите се разхождат свободно по улиците, дворовете и градините на живущите, силната чалга музика ехти в целия квартал и затова живеещите в близост са принудени да се затварят в къщите и апартаментите си.

Новозаселилите се роми започват да превземат и до скоро празната поляна непосредствено преди завоя.
Има и други последици от това съжителство. Боклукът и животинските екскременти са навсякъде по улиците и поляните, кофите за смет са ежедневно преравяни – само по себе си това не е проблем, ако не остават боклуци около кофите. 

През летните месеци е била направена проверка от служители на общинска администрация Троян и РУ-Троян, където са констатирани нередности като дори и незаконно построени постройки. По информация на очевидци, Община Троян се е ангажирала да извози натрупалите се боклуци в гетото и по не малко да се разсее лошата миризма, която витае из квартала.

Въпреки усилията, ромите продължават да строят. На 26 ноември ни бяха изпратени снимки, на които се показва ново строителство в гетото. Явно въпреки взетите мерки, своеволията продължават.

Свързахме се с представител на Община Троян, който ни увери, че е направена проверка и има разстлано количество тухли и баластра в гетото, но няма започнато строителство на този етап, а само складиране на материали.

Продължаваме да следим темата! 

Коментари