Новини от последния час! Елпром Троян днес взе участие на Българо – Индийския форум


Българо -Индийският форум се проведе на 05 септември 2018 г. като на държавно посещение в Република България пристига Н.Пр. г-н Рам Натх Ковинд, Президент на Република Индия. Той бе придружен от широко представена бизнес делегация с разнородни интереси и очаквания в областта на двустранното търговско-икономическо сътрудничество.

Във връзка с посещението на индийския Президент, по инициатива на министъра на икономиката на Република България, г-н Емил Караниколов, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), се проведе  бизнес форум с двустранни срещи между представителите на деловите среди от двете държави.

На форума участие взе Елпром Троян като се проведоха и срещите между традиционни за Елпром Троян клиенти от Индия. Страна, с която традиционно Елпром Троян партнира от десетилетия.

Икономиката на Индия е седмата по големина в света по номинален БВП и третата по големина по паритет на покупателната способност. Британското влияние оставя силен отпечатък върху съвременния облик на страната. То довежда до териториално обединение на Индия, централизиране на административния апарат, развитие на комуникациите, индустрията и търговията, както и утвърждаване на общ език (английски) за индийския елит.

През последните години Индия запазва своя икономически профил на индустриално-аграрна страна с добре развита промишленост, автомобилна и фармацевтична индустрия, химическа индустрия, с огромни ресурси в сферата на телекомуникациите и информационните технологии и с висок научно-технически потенциал, включително в космическата и ядрената област. Средният годишен ръст на БВП на Индия (7–10% през последните 10 години) е сред най-високите в света и е със сравнително устойчив характер, което дава основание за причисляване на Индия към „израстващите икономики“. По последни данни от Централната статистическа служба на Индия, през финансовата 2017-18 г. (април 2017 – март 2018 г.) ръстът на БВП е 6.7%, а през 2016-17 г. е 7.1 %. Страната е една от страните от Г-20 и член на БРИКС.

Коментари