Нисък добив от мед очакват пчеларите в Ловешко


Много ниски добиви от мед очакват пчеларите в Ловешко заради лошото време. Тази година определят като изключително неблагоприятна за тях. Добивите са намалели с една шеста. Ако минали години са достигали до 25-30 кг от пчелно семейство, за тази година очакванията са едва до 5 кг от пчелно семейство.
Една от причините според председателя на ловешкото пчеларско дружество „Букет“ Стефан Стефанов е, че проливните и чести дъждове измиват нектарниците, например от липата, и не може да се получи добив.
„Проблемите идват и от факта, че арендаторите пренебрегват засяването на площи с рапица, която е много благоприятна за ранното развитие на пчелните семейства. Така те влизат недоразвити в пашата с акация, а по-късно със слънчоглед, и подсигуряват храна само за себе си, а за пчеларя добив няма“, заяви дългогодишният пчелар Иван Цолов.
Като сериозен фактор за лошата година пчеларите определят нерегламентираното пръскане с препарати от страна на арендаторите, което води до изчезване на пчелите – те напускат кошерите и не се връщат.
Ниските добиви ще се отразят и на цената на меда в посока нагоре. Тя обикновено варира между 4-5 лева на едро и 6-7 лева на дребно. Не се очаква обаче изкупната цена да се покачи. „Почти ще се изравни това, което ще даде пчеларят като разходи и това, което ще получи като продаде продукцията си. Подготовката на пчелните семейства за следващата година ще се затрудни и ще се наложи да се подхранват изкуствено, което води по-големи разходи“, заяви пчеларят Димитър Добрев.
Ако миналата година в областта е имало регистрирани 24 хиляди пчелни семейства, то тази година са наполовина

Източник: БТА, www.bta.bg

Коментари