Нисша лига


Европейското първенство по футбол във Франция е в разгара си. Срещите, които до момента не противопоставят фаворитите, са дори по-интересни от очакваното. Въпреки факта, че от ФИФА увеличиха броя на отборите, вземащи участие във форума на 24, то нашите момчета отново не се класираха. Единственият начин да видим „лъвовете“ на голямо първенство се очертава в случай, че премахнат квалификациите и всички участници директно пътуват за държавата, която ще е домакин на събитието.
Разбира се, че има и друг вариант, който може да ни добере до прословуто участие: налагане на млади момчета в родните клубове. Правилото, което бе наложено от БФС, насърчи отборите да се огледат към школите си – задължителното използване на български футболист до 21 години през първите 45 минути. Естествено, че не бяха и малко съставите, които буквално при началото на втората игрова част сменяха играчите си (Берое най-често използваше този прийом). И какво се получава? Прекрасна идея, ала (май) неефективна.
След изваждането на ЦСКА и Локомотив София, а след това и на Литекс от професионалния футбол, то се усети една огромна дупка, която трябваше по някакъв начин да бъде запълнена. От родното ни първенство (след поредица от неуспешни мениджърски решения) се оказа, че реално „елитът“ ни е с девет клуба. Няма първенство като нашето в Европа! Надали и някога ще има…
Тогава… тогава се сетиха ръководителите, че не е лошо да се намери къде системата не работи правилно. И вместо да осъзнаят, че всъщност проблемът е в липсата на правило,  увеличаващо още броя на млади футболисти, то прословутият „рестарт“ всъщност в техните очи се изобразяваше чрез създаване на нов формат на първенството, в което по възможност да се прескочи дивизия за ЦСКА и Локомотив София, като столичните „железничари“ ще играят в „Б“ група, понастоящем „Втора лига“. „Елитът“ пък ще повиши бройката, но не и качеството: от 9 на 14.
Само преди около 4 години се говореше как от 16 отбора „А“ група трябва да се намали на около 10. И така… година след година отборите се намаляха с по два, докато не достигнаха 10, а след изхвърлянето на Литекс – даже до 9. Много пъти се каза, че вариантът с плейофи НЕ е приложим за тукашните условия, ала на никой явно не му пука. В новата „Висша лига“ отново ще има редовен сезон и кръгове след това, които ще определят кой ще бъде шампион, кой ще представя държавата в евротурнирите и кой ще изпадне. Един кръговрат се е заформил в родния ни футбол. Дори не е кръговрат, а годишна цикличност. За разлика от нея обаче след зимата не идва пролетта. При нас е вечна зима. Летаргия ни е обзела. Летаргия, от която мърдане няма.
КОГА? КАК? КОЙ???
Последният въпрос най-вече бе задаван към управата на „сините“, тъй като не е ясно кой реално е собственикът на отбора. Не е ясно обаче и по какъв начин тази „Нисша лига“ ще повиши интереса с мега спектаклите Локомотив Горна Оряховица – Верея, където със сигурност един билет няма да остане неизкупен.
А относно „безкомпромисните“ изисквания, то те отново останаха само на хартия. Ех, колко жалко е да си фен на българския футбол. Нека не униваме глава: „адът“ тепърва предстои. Нека и да не забравяме и друга максима, която гласи, че „След най-големите загуби идват най-големите победи“.
Вероятно ние ще се надяваме второто правило да се спази в замиращото нещо, което ние наричаме футбол.
Калоян Кюркчиев
Коментари