Николай Тодоров, председател на ОбС – Троян: Хората днес не вярват в чудеса


Ще започна така: удобен ли е столът на председател на Общински съвет – Троян, г-н Тодоров?
Столът общо взето е такъв, на какъвто искаш да седнеш. Столът за едни е средство за почивка, столът за други е да виждат околните от по-високо. За трети столът е средство и начин за постигане на користни лични цели. Столът е и такъв, какъвто би трябвало да се ползва от повечето седящи на него, т.е. в ползва на обществото, в полза на целите, които са били преследвани по време на предизборните кампании. Какъв е моят стол? Моят стол е такъв, какъвто трябва да бъде столът на председателя на ОбС – трънлив и тежък. Общо взето всеки трябва да носи кръста си сам. В случая кръстът на председател на ОбС е неговият стол.

Г-н Тодоров, с Вас се познаваме от много години и съм любопитен да разбера защо зарязахте бизнеса и решихте да станете председател на ОбС – Троян?
Силно казано е да съм зарязал бизнеса – бизнесът го преструктурирах. В крайна сметка един човек, ако иска да постигне качествено развитие в живота си, трябва да се развива както в материалната сфера, така и, най-вече, в духовната. Второ, аз от доста години съм в обществената сфера и през годините разбрах едно – че човек, за да постигне качество на живот, трябва всеки един ден в живота си да го живее, като се бори за личностно израстване в качествен аспект. Което в крайна сметка трябва да носи и някаква полза, защото ако през живота ти не носиш никаква полза, а живееш само, за да ядеш и ядеш само за да живееш – смисъл няма. Благата, които носи бизнесът, са несъществени при положение, че оставаш духовно беден. Столът на председател на ОбС е едно много трънливо стъпало, което ще се боря да премина и да оставя диря зад мен; едно предизвикателство, което ще се старая да преодолея по най-добрия начин.

IMG_8778 (1)БСП спечели изборите за кмет, но се оказа опозиция в Общинския съвет. Как ще коментирате обвиненията на социалистите към управляващото мнозинство в ОбС – Троян относно избора на председатели на комисии и това, че те са незаконни според тях?
За незаконни не може да става по никакъв начин дума. Законът за местното самоуправление достатъчно ясно е посочил, че изборът на комисии се определя от ОбС, но без да се посочва конкретно начинът, по който да се разпределят. В крайна сметка изборът на комисии и на председатели е такъв, какъвто е решил ОбС, а ОбС е такъв, какъвто са решили хората. Така следвайки тази логика – изборът е на хората. Да, има диспропорция в разпределението на председателските места, но това не е същественият въпрос. Същественият въпрос е какво качество в работата си ще имат тези комисии. Нека да им дадем възможност и да видим как ще работят. Ако работят добре, тогава оценката ни ще бъде, че в крайна сметка е удачен изборът на тези председатели. Ако няма качество в работата, то няма да има плодове, резултати, което ще означава, че изборът на тези председатели не е бил удачен. Вероятно ще има бламиране на определени решения от различни субекти с нездрави мисли. Защото от всички политически групи ще има вероятно, хора с афинитет към диструктивизъм. Но нека тези решения „да са малцинство“ и да не дават тон на общата работа. На това се надявам и ако това не се получи, тогава в края на мандата или по друго време ще кажа, че действително изборът на председатели на комисиите не е бил целесъобразен.

По време на предизборната кампания коалиция „Избор на Троян“, чийто основен двигател бяхте Вие, издигна за кандидат-кмет на Троян адв. Венелин Ангелов. Какво не Ви достигна да спечелите изборите?
Въпросът е хубав. Дълго време анализирахме резултатите с горчивина, разбира се. Все още смятам, че адвокат Венелин Ангелов е най-добрият избор на демократично мислещите формации от прехода насам. Мъдра, интелигентна личност, която заслужаваше да бъде кмет на община Троян. Защо не стана? Какво не ни достигна? Много време ни мъчи този въпрос, защото всичко според мен го направихме така както трябва да бъде. Може би, ако се върнем назад в предизборната кампания, ще я построим и направим по същия начин. Разбира се немалко детайли и аспекти отчитаме като грешни. Независимо от това кампанията ни беше водена в конструктивен дух, градивно, на програмна основа. Аз не се срамувам от това, което направихме през кампанията, тъй като не използвахме нечисти методи и долни номера. Направихме кампанията такава, каквато трябваше да бъде. И въпреки всичко какво не ни достигна – считам това което не ни достигна е време. И тук не става дума за месец или два. Четири, а може би повече от четири години не ни достигнаха. В една предизборна кампания основното, което трябва да направи една политическа организация е да спечели доверието на хората. А, ние искахме да направим чудеса като върнем за няколко месеца доверието, губено в продължение на десетки години. Доверието в демократично мислещите организации спадна до кота нула, а хората трябва да ти повярват. Но могат ли да повярват само в една добра кампания на едни добри и честни послания, на една качествена програма? Могат ли да повярват хората на отделни стойностни личности с авторитет в града? Могат, но в ограничен обхват. Защото хората вече не вярват в чудеса. Доверието се гради с години, а се губи в минути – това не ни достигна. Може би сега с ясната надежда, че в крайна сметка това е верния път, се надявам, че оттук насетне, малко по-мъдри, през следващите години този недъг да бъде поправен.

Преди известно време взех интервю от Красимира Коларова, която живее от 2 години в Германия. Тя си беше за няколко дни в Троян и я попитах как ѝ се вижда градът. Красимира сподели с разочарование – мръсен, прашен и ужасно скъп. Моля, отговорете не като политик, а като човек: Как Ви се вижда град Троян ДНЕС?
Краси е цветен човек, търсеща личност, неспокоен дух. Краси разглежда Троян сравнявайки ни със страната, от която идва – Германия. Да, действително сравнени с Германия нещата изглеждат по този начин, по който тя ги обрисува. В същото време всеки един гост на града идващ от страната, с когото аз съм имал възможност да разговарям, по отношение на това как вижда Троян. Доминиращите мнения са позитивни и всички те преповтарят едно – „много спокоен град, чудесна природа и красиво място“.
Но разглеждайки нещата чисто битово, Краси е права. Градът ни е такъв и ние сме далеч от европейските стандарти. А по отношение на нашите сънародници, въпреки на пръв поглед положителното отношение, аз не приемам тяхната оценка за положителна. На тях Троян им харесва, защото е спокоен, а троянецът е доказал, че не е спокойна личност. Троянецът не иска да му е спокойно. В това отношение от 20 години насам, от времето на прехода, не се е променило качествено почти нищо. И това е така, защото самите ние явно сме искали да е така. Защото голяма част от хората избягват проблема, а не се стремят със собствени сили поемайки отговорност да го разрешат.

Но все пак с три думи: Как Ви се вижда град Троян ?
Градът ми се вижда сив, скучен и скъп!

Факт е, че младите хора бягат от Троян. Като председател на ОбС и част от управляващото мнозинство какво ще направите, за да задържите младите в града?
Целите ни трябва да бъдат насочени не само към младите хора, а и към хората в трудоспособна възраст. Защото те са в симбиоза, ако има здраво семейство, ако семейството расте в добра среда, ако семейството има достойна работа с достойно заплащане и младите хора имат необходимите места за осмисляне на свободното време, хората ще спрат да бягат от града – и не само младите, а и тези в зряла възраст.

Защо все пак младите бягат ?
Младите хора бягат от всички малки населени места. Това до голяма степен се дължи на ефекта от провежданата държавната политика сега и преди. По-неприятно е, че младите хора бягат и от страната, в стремеж да намерят по-достойна и по-високо платена работа. Това, което Общински Съвет – Троян може да направи е добро управление и изпълнение на една качествена управленска програма, която трябва да бъде целенасочена, с мъдро подредени приоритети ползваща се с приемственост от последващите управления на общината. Демографския проблем не е по силите на отделна община да го разреши, но е по силите и да привлече хора от други места, които ще предпочетат община Троян, като привлекателно място за живот и реализация за своите професионални и други качества и с това ефекта на демографската криза да ни заобиколи. И това би се случило само при положение, че има добре работещ бизнес, красив град, разнообразни форми на духовен и културен живот, качествено образование. Разглеждайки последното, за съжаление считам, че и образованието ни не е на необходимото качествено равнище. Или поне не е на необходимото ниво което да дава впоследствие добра основа за реализация в действащата в рамките на Община Троян икономика. А вече има няколко фирми, може би повече, които дават шанс на качествени млади хора да се развиват в измерителите на така желания голям град, но това за съжаление, не е масово явление. Инвестиционният процес в Троян нито е малък, нито е голям, но едно е неоспоримо, че доминиращи са инвестициите от местния бизнес. Има много находчиви троянци, а находчивостта е характерна за троянеца черта. Но за съжаление трябва да отчетем и не особено приятния факт, че голяма част от фирмите ни са на ниво феодален строй, по отношение организация, битови условия и взаимовръзки.

През последната година започна все по-усилено да се говори за изграждане на хипермаркет в Троян. Едни политически сили подкрепят идеята, а други – не. Община Троян има ли нужда от такъв магазин?
Община Троян има нужда и от хипермаркети, има нужда и от кино, както и от други културни развлечения, има нужда от много други неща. Но по отношение на търговията и изграждането на голям или малък магазин, единственото, което Община Троян като институция може и трябва да прави, е да не пречи на нормалните икономически процеси на развитие. Тоест, ако има заявен инвестиционен интерес и този интерес не засяга по негативен начин интересите на обществото – не виждам пречка в това. Няма причини Община Троян да не допусне някой, който искрено иска да развива бизнес с каквато и да е търговия в Троян. На магазините LIFE ОбС не им позволи да закупят общински терени, т.е. ОбС даде отрицателно становище по предложените такива за закупуване. В крайна сметка LIFE намериха частен имот и в момента, доколкото съм запознат, върви процес на проектиране и догодина обектът може би ще бъде пуснат. В същото време пак частен интерес на частен терен в бившия завод „Машстрой“ – се строи такъв магазин. Вероятно и други инвеститори ще изявят желание да строят. Община Троян трябва да е само радостна, че има инвестиционен интерес и разбира се да ги подкрепя.

Какво ще пожелаете на троянци по случай Новата 2016 година?
По случай Новата година, клиширано ще пожелая здравето и късмета да са им в излишък. Но ще добавя и една сентенция – „човек може да се роди само като дете на жена и да стане човек само, ако расте между човеци“. Проявление на повече човечност и постигане на повече мъдрост от троянци.

Митко Динушев

Коментари