Николай Нанков: Постигнахме възможно най-големия компромис за толтаксите


„Обръщаме модела и го правим справедлив. Не само леките автомобили да плащат за издръжката на републиканските пътища, а и тежкотоварните“. Това заяви в „Още от деня“ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков относно въвеждането на толсистемата у нас. Той е категоричен, че стартът й ще бъде на 1 март и повече отлагане няма да има. Постигнахме възможно най-големия компромис за толтаксите, подчерта Нанков.

Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие: Превозвачите дадоха мъжката си дума пред нас и поеха ангажимент, че след 3 месеца, в зависимост от това какви приходи ще съберем, ако не отговарят на нашите очаквания, ще коментираме промяна на тарифата и обхвата на пътища.

Последни в Европа въвеждаме толсистема, но път тя е най-иновативна, обясни Нанков.

Превозвачите ще имат възможност за три начина на заплащане за изминатото разстояние:

– Първият и най-сложен в организационно отношение начин са така т.нар. бордови устройства. От тях към момента са закупени около 4000 и те се интегрират.

– Вторият е чрез джипиес устройства, при които доставчици на декларирани данни – лицензирани и преминали през тестова среда, ще предоставят тези данни на националния доставчик на услуги.

– Третият начин са маршрутните карти, например в Чехия толсистемата стартира само с машрутни карти, обясни Нанков. Всички ГКПП са оборудвани освен с тези маршрутни карти, със служители на разположение, които ще съдействат на преминаващите превозвачи. Освен това, маршрутът ще може да бъде променян в реално време при закупуване онлайн вариант на маршрутна карта от приложението на МРРБ.

Темата с въвеждането на толсистемата не просто се политизира. Още от генерирането на идеята в първия кабинет на Борисов имаше сериозен отпор, но ние не очакваме нещо друго, заяви Нанков.

Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие: Това е изключително тежка система, трудна от организационна гледна точка, със сложен софтуер. Очакваме да има седмица, две до три за напасване на всички неясноти.

Ако първите три месеца от толсистемата не покажат около 100-110 милиона лева приходи, каквоти са очакванията от държавата, отново ще има индексация, допълни Нанков.

Вижте целия разговор във видеото!

Коментари