Николай Нанков: Моето лично предпочитание е към втория вариант за райониране


Моето лично предпочитание е към втория вариант за ново райониране, той е най-балансираният. Това обяви регионалният министър Николай Нанков на дискусия за ново райониране, организирана от „24 часа“ и подкрепена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според втория вариант държавата е разделена на 4 района за планиране. Министърът смята, че те трябва да бъдат наименувани с етно-културни имена, а не както са в момента – Северен, Северозападен и т.н. В Западна Европа е така, каза Нанков и даде пример с Каринтия в Австрия и имената на регионите в Германия.

„Самият вариант не е толкова важен. Трябва да търсим логиката и да сме обективни“, каза министърът.

Той обясни, че да се стартира процесът по ново райониране се наложи заради условията на Европейската комисия за районите на планиране.

Минималното изискване е за поне 800 000 души в район. В Северозападния броят на населението е под този праг.

„В дебатите ще има известна доза субективизъм, нищо лошо в това. Ние трябва да изходим от обективните анализи и целите, които гоним. Така през следващите години ще се постави здрава основа за правене на регионална политика в страната, с глобалната цел за намаляване на диспропорциите между регионите“

… продължението виж тук.

Коментари