НИКОЛАЙ НАНКОВ – МИНИСТЪР СЪС ЗАМАХ!


Цяла България се вълнува от основните пътни артерии. Потърсихме мнението на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, за да го попитаме кога ще бъдат окончателно готови магистралите „Тракия“ и „Хемус“. В първата част на интервюто ни, министър Нанков обясни, че до края на 2018 г. България ще има цифрова ТОЛ система. Във втората част на интервюто, която излъчваме днес г-н Нанков дава нови подробности за магистралите. Ето как той отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

– Г-н Нанков, кога магистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще бъдат напълно готови?

– Обмисляме разширяване на лентите на магистрала „Тракия“ в един обозрим период през следващите няколко години.

Разширението ще е основно по направлението София – Пловдив, защото това е най-натовареният участък от републиканската пътна мрежа по отношение на пътнико-потока. В пиковите часове на летния сезон от миналата година, когато е най-натоварено, в петък от София към Черноморието и в неделя в обратната посока, сме наблюдавали средно между 32 и 33 хил. автомобила. Тази година имаме дни, в които преминават над 40 хил. автомобила. Т.е. виждаме, че имаме нарастване на трафика с около 25% и сме свидетели на ежеседмични задръствания, тапи и колони от по няколко десетки километра. Това ни навежда на мисълта, че участъкът от София до Пловдив трябва да бъде разширен.

В момента се извършават необходимите проучвания и анализи от страна на Пътната агенция, и като геодезически такива и по отношение на сервитутите, за да можем след това да преминем към процедура на проектиране и отчуждаване на съответни имоти, за да реализираме тази инициатива.

– Кога ще бъде ремонтиран участъкът от Пловдив до Стара Загора в посока Бургас (лот 1)?

– Това е най-старият лот от магистралата. Ще бъде извършен ремонт в най-тежкия участък, в т.нар. активна лента, където има проблеми с нагъвания и слягания на платното, които са предизвикани както от недотам добро изпълнение, така и от недобросъвестни водачи на тежкотоварни превозни средства. Може би там контролът на държавата трябва да бъде засилен, тъй като претоварването на тежкотоварните автомобили не е от вчера и днес.

– Кога тунелите на „Хемус“ ще бъдат направени по начин, по който повече няма да предизвикват задръствания?
– Ще ви отговоря съвсем конкретно за тунелите и ремонтите. За да сме коректни към гражданите ние поставихме информативни табели. Ремонтите ни ги правим заради администрацията, за нас от министерството или за вас медиите, а за всички български граждани, които са ползватели на тези пътища. Призоваваме гражданите да бъдат търпеливи. Ремонтите се правят в активните сезони, за съжаление, тъй като не можем да ги правим през зимните месеци, защото не е нормално и няма такава практика. Ремонти в участъци от магистрала „Хемус“ ще се правят и през следващите години. Да, по отношение на тунелите сте абсолютно прав по отношение както на по-добрия им вид, но и по посока на осигуряване на сигурност и безопасност. Станахме свидетели на трагични инциденти. Не дай Боже да стават проблеми с мостовите съоръжения. Поетапно, доколкото ни стигат силите и финансовите възможности, ще правим подобни ремонти при максимално съкратени срокове, но така че да не се нарушава качеството им.

В момента приключва ремонта на тунела при „Витиня“. Виждате, че след ремонта „Ечемишка“ се получи един изключително модерен, надежден и безопасен тунел, който е изграден по всички европейски норми. В рамките на този сезон ще приключим и реконструкцията на „Витиня“.  Поетапно ще бъдат ремонтирани всички тунели по магистрала „Хемус“, а относно участъците й – убеден съм, че в рамките на този мандат ние ще успеем да завършим минимум 75 километра. След това ще започнем ново строителство на нови 30 до 50 километра. В рамките на 7-8 години магистрала „Хемус“ трябва да бъде изцяло завършена при осигуряване на необходимия финансов ресурс, който ще дойде и по линия на ТОЛ системата.

– Как възприемате думите на служебния премиер Герджиков, който при трагедията с възрастна жена на тунела „Ечемишка“ се изтъпани и каза, че неговото правителство е свършило за 5 дни повече от последните 5 години?
– Не ми е нивото да коментирам бивши министър-председатели, но вие сам го определихте във въпроса си. За 5 дни не сме магьосници да свършим толкова работа, колкото не е свършена през последните 30 години. Факт е, че ремонтите по автомагистралите стартираха по време на първия кабинет на премиера Борисов, а след това продължиха при кабинета „Борисов 2“. Убеден съм, че по времето на третото правителство на министър-председателя Борисов, ремонтите на магистралите ще придобият най-голямо измерение и ще имат най-голям ефект за обществото. Това е така, защото тези ремонти довеждат до по-добро качество на пътните настилки и до повишена сигурност и безопасност на преминаващите. Отново ще призова българските граждани да имат повече търпение, ние също преминаваме по ремонтираните участъци. За да имаме качествени пътища трябва да извършваме необходимите ремонтни дейности.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Коментари