Николай Нанков – Министър на регионалното развитие и благоустройството, посети засегнатите от бедствието населени места в община Тетевен


Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, посети селата Глогово и Градежница в община Тетевен. Той обясни, че до петък ще бъдат остойностени щетите след пороите и каза, че държавата ще помогне на община Тетевен с финансови средства. ,,Общината се справя добре с кризисната ситуация“ – заяви той. Заедно с него на място бяха Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и Георги Терзийски – Областен управител на Ловеч, които два дена подред не спират да бъдат на разположение на жителите на засегнатите места.

Поради продължилите проливни дъждове през изминалото денонощие, на 25 юли 2018 г. бедственото положение на територията на община Тетевен продължава. Кметът на града рано тази сутрини отново свика Общинския кризисен щаб, като първото, което каза е: ,,Това ни е работата – да пазим хората. На всеки сигнал трябва да се отзоваваме“.

По време на заседанието на Кризисния щаб се систематизира и анализира информацията за получените сигнали и създалите се кризисни ситуации в населените места в общината. Екипи на общината са разпределени в различните населени места и се работи приоритетно за овладяване на бедственото положението.

През изминалата нощ, активизирали се свлачища, затварят пътя към с.Черни Вит. Екипи на Общината и пожарната успяват да овладеят ситуацията. Към момента пътят е проходим с повишено внимание. Нарушено бе за кратко време електрозахранването в селото и в с.Дивчовото, което вече е възстановено. Почистен е и пътят между селата Градежница и Глогово. Разрушеният мост, откъснал живущите от трите махали в Глогово, ще бъде възстановен. Днес на мястото, заедно с Министър Николай Нанков, д-р Мадлена Бояджиева и Георги Терзийски, бе екип от фирма, която направи оглед за проектирането на моста. Министър Нанков съдейства за поставяне на временен понтонен мост, който да осъществи достъп до откъснатите махали.

В село Гложене, бе евакуирана група от 13 деца, които бяха отседнали в местна вилна зона. В Полатен постъпиха сигнали за наводнени жилища и дворове.

Навсякъде, където има излизане на реки от коритата, са изградени временни диги е извършено заскаляване. На път III-358 в района на Гложене, изграденият преди няколко седмици водосток, е допълнително укрепен и пътят е напълно проходим. В селата на територията на община Тетевен е изпратена пътно строителна техника за разчистване и укрепване на пътища, дерета и корита на реката. В пет населени места е нарушено водоподаването, поради замътване на водохващанията и аварии. Поставени са водоноски в две от населени места.

Към момента дейностите на терен продължават като положението остава критично в селата Глогово, Градежница, Черни Вит, Голям извор и в някои райони на Тетевен.

Във връзка с обявеното бедствено положение, кметът на Община Тетевен издаде Заповед №477 от 25.07.2018 г. , с която назначи комисии да извършат оглед на място по всички постъпили жалби и сигнали от граждани на нанесени щети от бедствието на територията на община Тетевен в периода 24.07.2018 г. – 25.07.2018 г.

Коментари