Николай Дренчев: В момента, в който влезем в Шенген, всички мигранти ще ни бъдат върнати обратно, а те са стотици  хиляди


„Границата на България с Турция спешно трябва да започне да се охранява. Дори можем да започнем да мислим да я охраняваме по начина, по който се пази границата на Съединените щати с Мексико, този тип стена. Защото ние, ставайки част от Шенген, съгласно дъблинските споразумения, в един момент всички мигранти, които са влезли през нашата сухоземна граница, ще бъдат настанявани и връщани от Западна Европа обратно в България.“, каза народният представител от „Възраждане“ Николай Дренчев, който е и председател на Комисията за контрол на службите в телевизионно интервю.
Той коментира, че въобще не е трудно всеки да отиде на българо-турската граница и да види разпръснатите парчета от отрязани мрежи, като това, което депутатите на „Възраждане“ занесоха в Парламента.

„В момента границата ни е като разграден двор и абсолютно необезпокоявано може да влезе всеки нелегален мигрант, чиято цел е Западна Европа. И това не е никаква тайна за службите. В момента всички мигранти, които влизат в България, минават транзит през страната ни. В момента, в който влезем в Шенген, те ще могат да ни бъдат върнати обратно, а тяхното количество ние знаем колко е. Нали не си представяте, че само 200 мигранти са минали през България. Просто 200 са си признали, че са минали нелегално през страната ни и са изразили желание да бъдат върнати тук. Но това е едно много малко число.“, допълни Николай Дренчев.

Той каза, че част от границата се охранява добре, по поречието на река Марица, но на Изток оттам – в района на Малко Търново и Болярово, положението е много страшно и оттам минават хиляди мигранти необезпокоявано. Според управляващите, тези твърдения са злонамерена пропаганда и израз на политически амбиции против българския национален интерес.
„На правителството не може да му се вярва дори когато ви каже добър ден. Готов съм да оспоря тези данни, не знам доколко е редно в национален ефир да ги коментирам, но истината е, че ситуацията далеч не е розова. Може би косвено бихте могли да съдите за това по състоянието на бежанските лагери, да кажем в Харманли, или пък по ежедневните съобщения за заловени нелегални мигранти, или ако искате дори за инциденти на полицаи, които са ранени или загинали, знаете, че имаше такива случаи при преследване на мигранти. Управляващите ще ви кажат абсолютно всичко, защото ни тласкат към Шенген и еврозоната, за които ние не сме готови. Изключително цинично е да се стремим към места, където се спазват правилата, защото там се спазват правилата, опитвайки се да нарушим правилата, за да ни приемат и нас в нарушение на правилата.“, допълни

Коментари