Николай Банев се шири в празна килия с телефон


Николай Банев, убиецът на българската икономика, навърши 60 години в килията, като обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Напъните да излезе на свобода бяха категорично отрязани от  съда. Олигархът, който побеля, понеже спря да се боядисва в ареста, не спира обаче да се жалва колко са мизерни условията при които живее.

Според други затворници обаче, истината е по-различна. Първо, Банев се шири в килия, която е предназначена за осмина, но той я дели само с още трима души. Условията са мизерни, но това е арест, не е петзвезден бутиков хотел. Банев обаче и тук се е уредил с топла вода, докато в останалите килии тече само студена.

Новобогаташът има и лична баня, което е огромен лукс в пандиза. В случая той ползва банята, която е за само за затворниците, които ходят на работа. Банев обаче си издействал тя да е само за него, вместо да се къпе с другите арестанти. Грабителят на стотици заводи освен това имал фурна в килията си и също греел манджа само той, въпреки че тя е за всички затворници.

В ареста вече негодували за екстрите, които били достъпни само за милионера.

Като сме бедни, нима не сме хора и ние” – оплаквали се другите пандизчии.

Явно Банев е постигнал тези дребни удобства срещу заплащане. Няма друго обяснение и фактът, че в неговата килия токът не се гаси, казват очевидци. Освен това вратата му остава отключена през целия ден и се заключва само вечер, след проверка.

При това се оказва, че всички обитатели на ареста имат режим и фиксирано време, през което могат да са на открито и да ходят да пазаруват от затворническата лавка. Ясно е, че не може всеки от тях да излиза, когато си поиска, без конвоиращ полицай. Това обаче не важи за Банев, който по сведения на очевидци, се подвизава из пандиза където душа му иска. Нещо повече, бившият комсомолски шеф през деня не си правел и труда да излиза на проверки, както всички други.

За капак разполагал и с телефон в килията си, но охраната си затваряла очите и за това. Банев продължава да има постове в социалните мрежи. Версията е, че страницата му във Фейсбук, например, се прави от приятели, адвокати и други съмишленици. В нея могат да се видят например снимки на саморъчно написани плакати с въпроси от типа: „Хора, знаете ли какви са българските арести?” и „В арестите – правосъдие или наказание?”.

Банев цинично пита: „Знаете ли на какви цени продава лавката в ареста?”. Задава го точно той, който погуби „Полимери” в Девня и ТЕЦ-Казанлък и много други. Освен това Банев профука  милиони в казина из цял свят, а жена му  – в бутици за дрехи и обувки!

И въпреки тези харчове, Николай Банев и съпругата му Евгения срязаха толкова заводи на скрап и разпродадоха машините им, че все още имат необятни ресурси, за да си купят по-добри условия в ареста и извън него. Дори търгът за резиденцията им в Бояна е отменен, понеже фирмата „Партнерс комерс” с управител самият Банев обяви, че ще изплати цялата сума по изпълнителното дело за запора й в размер на 2 милиона лева. Което според запознати се е случило с парите от някогашния шуменски завод „Панайот Волов” и така са били порязани мераците на бизнесмена Красимир Дачев да откупи имота.

Тези дни стана ясно още, че Баневи продължават да печелят и от незаконната бариера, поставена на паркинга, през който минава пътят за див плаж край „Русалка”. Таксата е 8 лева, като миналата е била 6. Плажната ивица, както е известно, е изключителна държавна собственост и достъпът до нея трябва да е свободен, но също и безплатен. Скандалната бариера на Баневи край „Русалка” е известна и за нея се показват репортажи по телевизиите от години, но е вечна и лапането от таксите за преминаване продължава.

Доскоро Банев по това време на годината се изтягаше в „Русалка” и правеше за рождения си ден богати пиршества. По ирония на съдбата обаче тази година, когато има кръгла годишнина, ще я отбележи зад решетките.

Коментари