На 04.12.2018г. бе запалена най-високата жива елха в Европа, тази в град Троян, факт!


25 метровата вишка с която украсяваха Коледната елха в Троян
25 метровата вишка с която украсяваха Коледната елха в Троян
Това е Елпромската елха пред административната сграда на "Елпром Троян".
Това е Елпромската елха пред административната сграда на „Елпром Троян“.
Източници:

 

Община Димитровград обяви, че запалената на 05.12.2018г. градска елха била по-висока от тази в Троян. Елхата в Димитровград била украсявана с помощта на вишка с височина 28 метра, която се вижда на снимката тук. След като вишката има стрела с дължина 28 метра, колко трябва да е висока елхата, при условия че вишката е полусгъната и е почти до върхa на елхата?!
Източник: https://dariknews.bg/regioni/haskovo/dimitrovgradskata-elha-s-nova-viziia-i-zvezda-snimki-2131523
На 05.12.2018г. Община Трън също обяви, че Троянската елха може да се окаже по-ниска от тази в Трън, тъй като Трънската е 24 метра, но измерването не било точно и можело да се приеме, че е дори и по-висока.
Ето и текста от БТА:
Трън претендира, че има втората по височина жива елха в България, евентуално в Европа, заяви кметът на общината Цветислава Цветкова. Коледното дърво расте в центъра на граничния град, в съседство с местния хотел. То е с приблизителна височина 24 м. Измерването ни не е прецизно, допускам, че дървото е по-високо и може да се окаже, че изпреварваме Троян,обявил, че има най-голямата елха, заяви Цветкова. Засега тя е сигурна, че живата трънска елха е по-висока от тази в Прага. Коледното дърво в Трън е украсено със стотина топки с диаметър 30 см и 40 см, лед осветление с по 20м маркучи и др. До 2009г. трънчани украсявали или изкуствено, или отрязано от гората дърво. Избрали живата елха, защото била най-висока сред всички дръвчета в централната градска част и била на подходящо място. Сега десета година живата елха ще грейне в центъра на Трън. Светлините й ще бъдат запалени тържествено на 7 декември в 17,30ч. Видео на Елка Робева – БТА
Източник:
Коментари