Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата-Орешак получи покана да представи България в „Седмица на културното наследство“, която ще се проведе в Шарджа, ОАЕ от 15 до 20 октомври 2019 г.


Поканата е от Института за историческо наследство в Шарджа. Групата е от 20 човека и ще се води от управителя на Националното изложение Иван Чакъров. Поканата се осъществи с активното участие на Посланика на ОАЕ в София Н. Пр. Абдел Уахаб Алнаджар, който бе сред гостите на международния фестивал на занаятите и изкуствата, който се проведе от 3 до 5 май 2019 г. в изложбените зали на Националното изложение. Щандът на ОАЕ бе един от най-атрактивните и предизвикваше жив интерес сред гостите на събитието. Всичко това е резултат от визията Община Троян и Националното изложение за динамизиране на международния културен обмен и насърчаване на съпътстващите ги туристически индустрии.

През месец април т.г. Кметът на Община Троян Донка Михайлова и управителят на Изложението Иван Чакъров водиха делегация за участие в Международния панаир на културните индустрии, който се проведе в гр. Нинбо, Китай. Българският щанд бе отличен с голямата награда за „най-атрактивно представяне на културните традиции“.

Експозиция на предмети на занаятите, танцови пърформънси, музикални изпълнения, магията на глината и традиционна българска кухня са част от нещата, до които ще могат да се докоснат жителите и гостите на Шарджа и ОАЕ. Целта е популяризиране на богатите културни традиции на България и създаване на туристически интерес. Вече са подготвени няколко билборда в Шарджа с някои от най-типичните за България места. Ще бъде издадена от организаторите и книжка за България, в която ще са представени местата, които си струва да бъдат посетени. ОАЕ по принцип имат интерес към минералните извори и културния туризъм. „Вярвам, че посетителите на „Седмица на културното наследство“ в Шарджа, ще имат възможност да „открият“ нови поводи да посетят България и Троян и да „споделят“ емоцията от допира си до една от най-древните култури в света-българската“, сподели управителят на Изложението Иван Чакъров.

Поканата за участие на Националното изложение да представи България в ОАЕ е ясен знак, че посоката, в която Община Троян и Националното изложение са насочили усилията си, е правилна и добавя стойност към цялостния туристически продукт на района.

Коментари