Народни представители, зам.-министър и областен управител поздравиха Угърчин за празника „Светии“


Народните представители Иван Миховски и Антон Долапчиев, зам.-министър Николай Нанков, областният управител Ирина Митева и заместникът й Георги Терзийски поздравиха Угърчин по повод празника „Светии“. Тържествата по традиция се провеждат на 21 и 22 март, а богатата програма тази година възхити жителите на общината.

Организатори са общината и местното читалище, които подариха на своите съграждани и гости прекрасен спектакъл с изпълненията на трупата за съвременно изкуство „Танцът на вятъра“ от Стара Загора. Присъстващите на първия ден видяха и етно ревю на традиционни носии, в които се представи всяко едно населено място от общината.

Прекрасно е да видиш събрани на едно място толкова много възторжени хора, коментира Долапчиев и поздрави домакините за прекрасния празник. И той, и областният управител Ирина Митева, също гост на събитието, изразиха удовлетвореността си от съхранените традиции и от факта, че има хора, които ги пазят, и други, на които да ги предават.

На пролетния празник бе излъчен филмът „Община Угърчин – една златна частица от България“. В него прозвучаха и думите на кмета Станимир Петков: „Ще работя с моя екип така, че да покажа колко много обичам този край“.

9Вторият ден празникът продължи с изпълнения на самодейни състави от региона и с традиционната за Угърчин кушия в местността „Голи рът“. Да връчат наградите на победителите по покана на домакините бяха и народният представител Иван Миховски и зам.-областният управител Георги Терзийски. Те поздравиха кмета и екипа му за перфектната организация и пожелаха на угърчинци здраве и ведро настроение.

Поздравителен адрес изпрати и зам.-министър Николай Нанков. „В мое лице Угърчин има приятел и съюзник. Знам, че с общи усилия можем да работим за новия облик на всяко населено място, можем да постигнем уютна атмосфера и всеки жител на града да се чувства удобно тук, в родното си място. Призовавам всички жители на Угърчин да се включат активно в обществения живот на общината и всеки да даде своя принос към нейното развитие“, пожела Нанков, който е и областен координатор на ПП ГЕРБ.

Пролетният празник „Светии“ се отбелязва от 1929 г. В основата на инициативата са група местни учители, които решават на 22 март да организират угърчинска национална вечер с представяне на народни песни и танци. Те обаче поставят условие на гостите – също да бъдат облечени в народни носии – като знак на почит към родните традиции. Първоначално събитието не предизвиква голям интерес, но с годините се превръща в един от най-колоритните и красиви празници, за които идват гости от близо и далеч. Днес този празник е запазената марка на Угърчин.

Коментари