Мощен трус и цунами в Гърция и Турция, има жертви и стотици ранени


Земетресението беше усетено и у нас

Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир, и гръцкия остров Самос. Все още никой не може да даде реална информация за мащаба на трагедията. Епицентърът на труса е на 14 километра от остров Самос, в гръцката част на Егейско море. Свидетели разказват, че земята се е люляла в продължение на 30 секунди. Има сериозни разрушения и рухнали жилищни сгради. До момента има 12 жертви и над 600 ранени в Турция, но опасенията са, че броят им ще расте.

„Сякаш земята се разцепи. В този момент не можеш да мислиш. Всичко, което се опитваш да направиш, е да излезеш. Навсякъде падаха сгради. Наистина се паникьосахме и успяхме да излезем в последния момент”, разказа жител на Измир.

„Говорех с един човек и усетих как всичко започва да се тресе. Изведнъж съседната до нас сграда рухна”, разказа друг жител на града.  

Минути по-късно камери успяват да заснемат как морето се отдръпва и повлича със себе си закотвени яхти. Последвала и приливна вълна.

„Имаме над 20 рухнали блока. Не се знае още колко жертви и колко ранени има вътре. Една от рухналите сгради е 9-етажна, вътре е имало 128 апартамента”, каза Валентин Дончев, завеждащ консулската служба в Истанбул.

Екипът ни успя да се свърже с Ибрахим Айоглу, който в момента на труса е в България, но семейството му е в Измир. Минутите, докато успее да се свърже със синовете си, били страшни.

 „Чух се с децата ми. Те са добре, но паниката е голяма. Дай боже да не се случи нещо по-лошо”, сподели мъжът.

Спасителната акция на терен тече с пълна сила. На много места има хора, които са затрупани под отломките. Спасените вече са над 70. Издирванията на пострадали и спасителните операции продължават в най-малко 17 сгради.

Коментари