„Монитор“ с награда от Темида за обективна журналистика


Съдебното перо на „Монитор“ Мария Кадийска беше удостоена с Първа награда на Съюза на юристите в България за журналистически материал в централна медия на правна тематика и за точно и обективно отразяване дейността на съдебната система. Наградата й бе връчена лично от председателят Съюза на юристите Владислав Славов.

Кадийска, която е един от най-добрите съдебни журналисти в България, бе номинирана заедно с журналисти от „24 часа“ и „Дневник“. Тя спечели наградата с материал, засягащ проблемите на екстрадирането на задържани българи в чужбина.

Тържествената церемония се проведе по случай Деня на Конституцията и юриста и 140 години от приемането на Търновската конституция в сградата на Съюза на юристите в България и под патронажа на Министерството на правосъдието. Събитието уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и неговата заместничка Десислава Акладова, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и десетки уважавани юристи.

В тържественото си слово Владислав Славов засегна както успехите на българското правораздаване в последните години, както и отличния мониторингов доклад на ЕК, така и проблемите с все още твърде големия брой юристи, които се дипломират всяка година у нас. Темата бе коментирана освен това и от зам.-председателят на НС Явор Нотев и от новия правосъден министър Данаил Кирилов. Последният обяви, че се предвижда се отложи с една година законовата санкция, с която се забранява изучаването на право в задочна форма на обучение.

Пред юристите шефът на КС Борис Велчев пък отново представи идеята си да се въведе инструмента на индивидуална конституционна жалба. Според него по този начин ще се осигури достъп до конституционно правосъдие на по-голяма част от българските граждани.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев пък отчете напредъка на страната ни в областта на електронното правосъдие, като подчерта, че то ще е част от цялостното е-управление на държавата.

Коментари