Донка Михайлова: Никога не влизам първа в битка!


– Г-жо Михайлова, благодаря Ви, че се съгласихте едно от първите интервюта в новия троянски вестник да бъде именно с Вас. От последното интервю изминаха няколко месеца и се случиха много неща, за които ми се иска да поговорим сега. Нека да започнем от Рок академия. Как успяхте да доведете в Троян звезда от световна величина като Джо Лин Търнър и успешен ли бе той?
donka-mihaylova-joe-lynn-turner
– Радвам се, че троянци ще получават новините, които ги вълнуват, от още една медия. Желая ви да имате трите неща, които правят една медия добра – независимост, усещане за проблемите, които вълнуват хората, и силно перо. От последното интервю за TroyanPress наистина се случиха много неща. Едно от големите събития, които реализирахме, бе четвъртото поредно издание на „Рок академия с конкурс за авторска песен“. За четири години то успя да се наложи, да събере своята публика и ние дължахме на троянци и гостите на общината нещо повече през 2016 г. Идеята да поканим Джо Лин Търнър се роди след обсъждане с много хора, които ценят Академията. Г-н Търнър е едно от имената от световната рок сцена, които нямат нужда от представяне и е безспорен професионалист. Свързахме се с неговия мениджър за България и г-н Търнър се съгласи веднага. Приятно ми беше, че съпругата му каза, че харесва Троян, че ѝ прилича на спретнато немско градче, че биха си купили имот тук. Идеята на ежегодното събитие е да подкрепя млади музиканти, които търсят път към голямата сцена и на пресконференцията преди концерта самият Търнър подчерта колко важно е това, което правим. Въпреки многото критики в първите години от утвърждаването на това събитие, упорствахме за развитието му с разбирането, че създаваме нещо, което ще работи за авторитета на Троян и за привличането на публики от различна възраст в града. И резултатите вече са видими.
– По какви проекти Община Троян работи в момента и в какви сектори ще работи?
– Тази година за първи път внесохме в Общинския съвет цялостна програма с проекти, по които ще работим в рамките на мандата. Тези проекти водят към постигане на целите, които поех пред избирателите. Готвим 37 проектни предложения, за които ще търсим финансиране по програмите за втория програмен период. Вече имаме одобрени няколко проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020, в рамките на процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и очакваме да бъдем поканени за сключване на договор. Одобрени за финансиране са проекти за енергийна ефективност на сградите на Читалище „Наука-1870 г.“, сградата на Общината, сградата на пожарната, сградата на „Местни приходи“, сградата на бившето БКС. Имаме подписани договори за финансиране на пет многофамилни жилищни сгради, за които текат процедури за избор на изпълнител.
Активно работим по подготовката на проекти за финансиране по всички оперативни програми и по Програмата за развитие на селските райони. Готвим се за кандидатстване за финансиране на проекти за компостиране и сепариране на отпадъците, за изграждане на трета клетка на Депото за битови отпадъци, за по-нататъшно укрепване на брега на река Осъм в централната градска част. Готови сме със заданието за мащабен проект за консервация на „Состра“. Готвим се за реконструкция на важни пътища и улици – ул. „Стара планина“ в Орешак, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Стефан Караджа“. Имаме готовност веднага след отварянето на програмите да кандидатстваме за финансиране.
– „Минаваме на по-учтива форма. Боклук такъв ти к*рво долнопробна, предлагам ти петарка за нощта, плюс поркане, квартира и храна“ (цензурирали сме го!) Това е част от песента на група „Черно фередже“ „Денонощен магазин“. Как ще коментирате този „поучителен“ текст, който се изпя на връх Беклемето по случай „Джулай морнинг“?
– Като неприемлив – и като текст, който звучи на концерт, и като въпрос от вестникарско интервю. Не харесвам циничността под каквато и да е било форма.
Но събитието има потенциал. Джулай морнинг е нещо по-специално – носи бунта на хипи движението, усещането за свобода, удоволствието от съприкосновението с природата и мисля, че хората, които бяха на Беклемето в нощта срещу 1 юли, го усетиха. През настоящата година за първи път организирахме посрещането на първите юлски лъчи като алтернатива на морското събитие – за хората, решили да се потопят в красотата на Балкана. Тук, макар и с риск, заложихме на малко по-провокативно решение и по-различна атмосфера, като предварително бяхме проучили нагласите. Работихме с професионалисти, които се погрижиха за настроението на посетителите и получихме положителен отзвук. Важно е, че с всяка година Общината обогатява културния и туристическия си календар с нови, привличащи различни публики събития. Заедно с всички културни институции – читалищата, музея, галерията, Националното изложение в Орешак се стремим да утвърждаваме един автентичен културен облик на Троян, да налагаме характерна културна физиономия на общината. Идеята ни за развитието на Троян като средище на събитиен туризъм дава резултат – само за миналата година общината привлече 23% повече туристи в сравнение с 2014 г.
– Пътувах тези дни до Шипково, поговорих с хора там. Тревожат се, че има спад в хотелския бизнес и вече има няколко закрити хотела. Какво се случва и ще има ли благоприятно развитие за туризма в Шипково?
– Разбираемо е очакването на хората бързо да бъдат решени проблеми, трупани с десетилетия. Шипково е в застой най-вече заради лошото управление от страна на държавата на банята и басейна от 25 години насам. И затворилите хотели са от десетилетия. През мандат 2011-2015 г. усилията ни Общината да си върне собствеността върху банята и басейна се увенчаха с успех. Идеята беше с европейско финансиране да ги реконструираме. За съжаление, след като бе публикуван проекта за Наредбата за финансиране на Програмата за развитие на селските райони стана ясно, че очакването ни, че ще можем да привлечем европейско финансиране за цялостна реконструкция на собствеността ни в района на басейна най-вероятно няма да се сбъдне. Вече обмисляме други варианти – публично-частно партньорство, привличане на външни инвестиции или собствено финансиране. Активно търсим най-доброто решение. Поставих на обсъждане въпроса пред Консултативния съвет по икономическо развитие и Постоянната комисия на Общинския съвет. Предстои изработване на стратегия за стопанисване и управление на минералната баня и минералния басейн в курорт „Шипковски минерални бани“.
– Докъде стигна сагата за ВиК консолидацията. ВиК „Стенето“ ще бъде ли консолидирано във ВиК асоциацията или не?
– Позицията на ръководството на община Троян и на Общинския съвет е ясно и категорично заявена. Ние считаме, че собствеността на дружеството трябва да остане общинска. Днес троянци плащат един лев по-евтина вода от всички останали общини в областта, с много усилия от страна на ВиК „Стенето“, с неимоверните усилия, които вложи Общината в проектите „Воден цикъл“ – първи и втори етап, постигнахме 13% по-ниски водозагуби. Днес Троян е с 85% нова или реконструирана ВиК инфраструктура. Проектът „Воден цикъл“ е определен от експертите на МОСВ като един от най-успешните в страната. Търсим решение и за останалите 15% от града. Няма как да се откажем от всичко постигнато и да предадем интересите на троянци. Това решение беше подкрепено от всички общински съветници, от всички политически сили, представени в ОбС. Към момента няма промяна в нашите действия или развитие по станалия така известен казус.
donka-mihaylova-praznik-na-slivata– В момента тече строежът на големия супермаркет в града. Изпълнителят ще успее ли да влезе в срок и от септември в Троян да има голям магазин? Не Ви ли притеснява, че малките магазинчета, които са семеен бизнес, могат да фалират?
– Троянци скоро ще имат дългоочаквания голям магазин за хранителни стоки в града. Според официални проучвания 90% от гражданите го искат. Срокът за завършване на обекта, по договора на възложителя „СТЕФ-03“ ЕООД със строителя, е месец септември 2016 г., така че до есента обектът трябва да бъде построен. Наличието на голям магазин не трябва да се разглежда като заплаха за малкия семеен бизнес, а най-вече като удобство за хората, които ще имат възможността да открият голям набор от артикули на едно място; като разкриване на нови работни места; като възможност за настъпване на промяна в цените на стоките в града при наличието на още един обект. Всеки град има нужда от известна доза конкуренция, за да се развива.
– Вие сте член на БСП. В какво състояние е троянската организация на БСП? Кой е Вашият фаворит за кандидат-президент на БСП?
– От месец април 2016 г. троянската структура на Българската социалистическа партия е с нов лидер – избраният за председател на първи тур г-н Росен Веселинов. Само месец по-късно беше избран и новият председател на младежката организация, като постът вече заема Димитър Вучков. Вярвам, че с тяхната висока мотивация и хъс за работа организацията ще се развива. Имам поне трима-четирима фаворити за президент, част от тях са мои приятели. Ще изразя позицията си в рамките на официалния процес за номинации.
– Възможно ли е между големите партии да не се води това непрекъснато противопоставяне?
– Логиката на съществуването на партиите е да предлагат различни алтернативи за обществото. Те раждат развитие. За съжаление в България това твърде често се разбира като противопоставяне само за себе си. Въпрос на политическа култура и отговорност към обществото. Ако перифразираме една известна фраза, може да кажем – по противопоставянето им ще ги познаете.
– Има ли нещо в управлението на държавата, за което бихте поздравили правителството или само защото е правителство на Борисов, ще отречете всичко?
– Намирам този въпрос за странен. Никога не съм отричала нечии успехи. Мисля, че в работата си като кмет не проявявам партийни пристрастия. Считам, че и заради това получих подкрепата на толкова широк кръг от граждани извън партията, чийто кандидат съм. Като заместник-председател на Националното сдружение на общините работя чудесно с колеги от различни политически партии, с които сме в непрекъснат контакт с правителството. Ценя успехите на правителството в изграждането на магистрали, управлението на еврофондовете, развитието на селското стопанство. Тревожи ме липсата на напредък в реконструирането на третокласната пътна мрежа (особено пътя Добродан-Лесидрен), отсъствието на ефективна политика за ограничаване на регионалните диспропорции, проблемите в здравеопазването.
Ако имате възможност от всеки министър да получите по нещо, какво ще поискате?
– Това, което е необходимо на троянци и това, за което работя с екипа си в администрацията вече пета година. В голяма част от случаите намираме нужната подкрепа, в някои продължаваме да водим преговори. Тук може да споменем търсенето на средства за ремонтиране на входа и изхода на града; ремонтиране на пътя Добродан-Лесидрен; осигуряване на целогодишно преминаване през прохода „Беклемето“ и други.
– Премиерът заговори за ремонт на кабинета – кои министри според Вас трябва да бъдат сменени и кои приемате да останат?
– Не е моя работа да коментирам смяната на министри, моя работа е да търся тяхната подкрепа за Троян.
– Доволна ли сте от работата на териториалните структури на изпълнителната власт в област Ловеч, оказват ли Ви съдействие в работата?
– Община Троян има своя заслужен авторитет сред териториалните структури. Общината ни е сред шестте български общини – трикратен носител на етикет за добро управление. Общинската администрация се радва на отзивчивост и добро взаимодействие както с колегите си от различни администрации, така и с териториалните структури на изпълнителната власт в областта. След като бяхме удостоени с наградата на националния конкурс на „Фондация за прозрачни регламенти“, за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации за 2015 г. в категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структури на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията“ – с практиката „Комплексно административно обслужване в община Троян и изграждане на VPN връзка“, представители на няколко администрации бяха на посещение при нас, пред които споделихме опита си и извървените стъпки за въвеждането на Комплексните административни услуги и обслужване.
– Наближава „Български фестивал на сливата 2016“. Как върви подготовката и кои изпълнители ще зарадват троянци и гостите на нашия град?
– Подготовката за един от най-обичаните фестивали – „Български фестивал на сливата“, тече усилено. Тази година отговорността, пред която сме изправени, е двойна. През 2015 г. бяхме удостоени с приза „Европейски фестивал“ и фестивалът бе отличен като един от най-добрите фестивали в Европа, носител на престижната марка за качество „Европейски фестивал“ за 2015/2016 г., и трябва да защитим позициите, които си извоювахме. През 2016 г. ще има както традиционните Улица на занаятите, запалване на казана за изваряване на ракия, шествие, така и нови моменти и изненади за всички гости на четиридневното събитие. Вече имаме договор с фаворитите и победители от „България търси талант“ – „Виво Монтана“. Нека запазим и някои изненади за всички, които ще бъдат на празника от 22 до 25 септември в Троян – сърцето на Балкана.
– Накрая! Коя е Вашата война?
– Не обичам войните. Никога не влизам първа в битка. Вярвам, че най-добрите пълководци са тези, които предотвратяват битките. И все пак, ако се наложи, съм готова да вляза в бой с тези, които работят против интересите на общината. Правила съм го, ако потрябва ще го правя пак и без колебания.
Митко Динушев
в. „ТроянЪТ“
Коментари